Liveblog

Coronanieuws: laagste aantal patiënten op IC's sinds start intelligente lockdown

19 juni 2020 om 06:58 • Aangepast 27 juni 2020 om 09:24
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis.
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • In de afgelopen 24 uur zijn er landelijk 116 besmettingen bij gekomen.
  • In Brabant zijn er in totaal 9671 mensen besmet (geweest) met het virus, twintig meer dan donderdag gemeld.
  • Er liggen vrijdag volgens het ROAZ nog 47 positief geteste patiënten in de Brabantse ziekenhuizen, van wie 12 op de intensive care.
  • De Raad van State heeft flinke kritiek op de corona-spoedwet die het kabinet voorbereidt.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

Het liveblog is gesloten. Zaterdagochtend openen we een nieuw liveblog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

22.40
Na het verbod op een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag, wordt nu ook een demonstratie in Maastricht verboden. De Veiligheidsregio Zuid Limburg heeft een demonstratie tegen de Covid-19-richtlijnen, die zaterdag in Maastricht zou plaatsvinden, verboden. Dat laat de regio vrijdagavond weten.

Volgens de veiligheidsregio gaat het om een evenement, en die gebeurtenissen mogen conform de geldende noodverordening tot 1 september niet gehouden worden.

21.45
De zangeressen van OG3NE geven morgen hun derde en laatste 'Home Isolation Concert'. De zangeressen uit Fijnaart maakten de afgelopen maanden furore met hun thuisconcerten. Tienduizenden mensen logden in om de livestream van de eerdere concerten te kunnen volgen.

Wachten op privacy instellingen...

20.49
Een enorme tegenvaller voor de studenten van de Fontys Academy for Circus and Performance Art. Na vier jaar studeren ze af met een grote eindshow, maar door het coronavirus mag er helaas geen publiek in de zaal zijn. De schrale troost: de optredens worden live uitgezonden op Facebook.

20.24
Er wordt steeds meer geklaagd over hoe het eraantoe gaat in supermarkten. Mensen houden geen afstand meer en de verplichte winkelwagentjes worden vaak niet schoongemaakt. Maar is dat ook echt zo? Een bezoek aan verschillende supermarkten in Son en Breugel, Best, Oirschot, Eindhoven en Best laat zien dat dit inderdaad het geval is. Vooral in kleine winkels gaat het vaak mis.

19.28
De aangescherpte coronamaatregelen bij vleesverwerkingsbedrijf Vion in Boxtel, hebben effect. Dat meldt het bedrijf nu de maatregelen zo'n twee weken van kracht zijn. Die maatregelen houden onder meer in dat er een health check is aan de poort voor alle medewerkers. Medewerkers met klachten worden dan direct ingepland voor een coronatest bij de GGD. Van de 150 medewerkers bij wie dat de afgelopen twee weken het geval was, werd in 26 gevallen ook daadwerkelijk een besmetting met het virus vastgesteld.

19.00
Het kabinet haalt een aantal infrastructuurprojecten naar voren om de bouwsector "door deze zware tijd" te helpen. Dat melden minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Met de versnelde projecten is in totaal 73 miljoen euro gemoeid.

Van Nieuwenhuizen stelt klussen ter waarde van 44 miljoen euro aan de snelwegen A1 en A58 eerder beschikbaar voor bedrijven. De minister spreekt van "een eerste pakket "om de bouw tijdens de coronacrisis te ondersteunen". En: "Voor de weggebruiker ook fijn omdat we vaart zetten achter wegverbredingen waarmee we ervoor zorgen dat het verkeer beter kan doorrijden op drukke momenten."

17.37
Aanstaande maandag zou bij het UWV een speciaal loket voor flexwerkers open moeten gaan, maar het is nog helemaal niet zeker dat dat ook gaat lukken. Bij dat loket kunnen flexwerkers die getroffen zijn door de coronacrisis steun aanvragen. "Op dit moment is onvoldoende duidelijk of het systeem de verwachte grote aanloop aankan", zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden.

Momenteel wordt "met man en macht" gewerkt om knelpunten op te lossen. Uiterlijk zondagavond wordt duidelijk of dat is gelukt. Van Weelden wijst erop dat het erg druk is bij het UWV, dat ook belast is met de uitvoering van de loonkostenregeling voor werknemers en daarnaast te maken heeft met "enorm stijgende aantallen WW-aanvragen".

17.31
In Nederland lijkt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus enigszins onder controle, wereldwijd is dat nog allerminst het geval. Met 150.000 coronabesmettingen op een dag is er een nieuw record gevestigd. Dat meldt de baas van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO).

Het grote aantal registraties kwam donderdag binnen, maakte de organisatie vrijdag bekend. Volgens de WHO is de coronapandemie zich aan het versnellen. Er wordt ook steeds meer getest.

17.24
Goed nieuws voor alle wielerfans: De organisatie van de Giro d'Italia start dit najaar op Sicilië én wordt verreden met publiek. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de organisator RCS, de Italiaanse minister van sport en de voorzitter van de Italiaanse wielerbond over de hervatting van wielerwedstrijden. De Ronde van Italië staat op de nieuwe wielerkalender gepland van 3 tot en met 25 oktober.

16.43
De coronaspoedwet zal mogelijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet gaat na tal van "fundamentele commentaren" over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

16.21
Dynamo Metalfest in Eindhoven gaat tóch door volgende maand. Al wordt het heel anders dan normaal. Het festival heeft zes bands bereid gevonden op te treden in de Effenaar. Daar mag geen publiek bij zijn. Maar per avond is er telkens honderd man welkom bij het IJssportcentrum, waar het Metalfest normaal gesproken gehouden wordt. Via een livestream kan het publiek daar kijken naar de optredens.

Dynamo Metalfest wordt gehouden op 17 en 18 juli.

16.06
Op de intensive cares liggen nog 57 patiënten met het coronavirus, tien minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds het kabinet in maart besloot tot een 'intelligente lockdown'.

Op de intensivecareafdelingen liggen 592 mensen met andere aandoeningen, 24 meer dan op donderdag. Dat betekent dat de ic's in totaal 649 mensen behandelen, veertien meer dan op donderdag maar nog aanzienlijk minder dan gebruikelijk. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ligt op de helft van alle ic's geen enkel coronapatiënt meer.

15.58
Brabantse jongeren vormen de basis voor een onderzoek naar het effect van de coronamaatregelen onder jongeren. Onder meer de GGD Hart van Brabant en het Koning Willem I College werken daar aan mee. Het onderzoek wordt opgezet uitgevoerd door Reinier van Arkel en de Universiteit Utrecht.

Er wordt gekeken naar hoe maatregelen als sociale afstand houden invloed hebben (gehad) op de psychische gesteldheid van jongeren. Het onderzoek moet na de zomer van start gaan, als het Koning Willem I College weer begonnen is. Rond november worden de resultaten verwacht.

15.24
Het aantal inbraken in Brabant stijgt weer, terwijl inbrekers zich op het hoogtepunt van de coronacrisis juist opvallend rustig hielden. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis in Tilburg. Met de InbraakBarometer kan de verzekeraar het risico op een woninginbraak voorspellen. Op basis van die gegevens verwacht de verzekeraar dat het inbraakrisico binnen drie weken weer 'op het oude niveau zit'.

14.40
De Nederlandse tennisbond, KNLTB, hoopt in aanloop naar de herstart van het tennisseizoen profspelers nog te kunnen faciliteren met coronaproof oefenwedstrijden. In veel andere landen wordt er al weken door landgenoten onderling in wedstrijdverband getennist. De tennisbond bekijkt de mogelijkheden voor de maand juli.

"We zijn afhankelijk van de persconferentie van volgende week. We hopen dat we dan groen licht krijgen voor het spelen van wedstrijden, wat op dit moment niet mogelijk is", aldus eventmanager Lars van Opijnen.

14.37
Het steunplan voor de Nederlandse filmsector wegens de grote problemen als gevolg van de coronacrisis krijgt vorm. Concrete maatregelen voor de doorstart van opnames, het dekken van extra verzekeringskosten en het redden van kwetsbare filmtheaters zijn rond. Ook is er een extra potje om scenaristen en regisseurs aan te zetten nieuwe plannen te maken in deze lastige periode.

Dat heeft directeur Bero Beyer van het Nederlands Filmfonds bekendgemaakt.

14.30
De Raad van State heeft flinke kritiek op de corona-spoedwet die het kabinet voorbereidt. De belangrijkste adviseur van het kabinet plaatst in het advies, dat nog niet openbaar is, kanttekeningen bij de mogelijkheden van de Tweede Kamer om de coronamaatregelen te controleren. Ook zou het kabinet de tijdelijke wet te makkelijk kunnen verlengen. Ingewijden bevestigden berichtgeving hierover van de NOS.

Zolang de spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio's. Het gaat onder meer om de 1,5 meter afstand en het verbod op evenementen. Wat justitieminister Ferd Grapperhaus betreft wordt de veelbesproken spoedwet eind augustus of begin september in de Tweede Kamer behandeld. Tijdens het zomerreces kan er dan volgens de bewindsman schriftelijk over gedebatteerd worden.

14.05
'Coronaminister' Hugo de Jonge moet de regels voor bezoek aan verpleeghuisbewoners zodanig versoepelen dat hun fundamentele mensenrechten weer worden gerespecteerd. Dat schrijft advocaat Liesbeth Zegveld namens een aantal familieleden van verpleeghuisbewoners en de cliëntenraad van een verpleeghuis in Amsterdam.

Volgens Zegveld is er op dit moment sprake van 'wederrechtelijke vrijheidsontneming' doordat verpleeghuizen vasthouden aan het limiteren van bezoek, zowel in aantal bezoekers en aantal bezoeken als in tijdsduur. Daarnaast mogen bewoners alleen onder begeleiding naar buiten en mogen ze geen bezoek in hun eigen appartement krijgen. Zegveld betoogt dat er geen wettelijke grond is om bewoners en hun familieleden zo te beperken.

14.02
In de afgelopen 24 uur zijn er 116 nieuwe personen in heel het land positief getest op COVID-19. Dat meldt het RIVM. Er zijn 11 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld en sinds donderdag zijn er volgens het RIVM drie mensen aan het coronavirus overleden. Het totaal aantal besmettingen is opgelopen tot 49.426. Het dodental staat inmiddels op 6081.

Wachten op privacy instellingen...

In Brabant gaat het volgens het RIVM nu in totaal om 9671 besmettingen. Dat zijn er 20 meer dan donderdag. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus staat in onze provincie inmiddels op 1531.

Wachten op privacy instellingen...

14.00
Vanaf maandag mag er weer mond-op-mondbeademing worden uitgevoerd om mensen te reanimeren. Dat kon de afgelopen maanden niet omdat het gevaar te groot was dat ze zo het coronavirus zouden oplopen. "Nu de verspreiding van het coronavirus is afgenomen, is het verantwoord de reanimatiezorg weer zoveel mogelijk terug te brengen naar de eerder bestaande praktijk", laat de Nederlandse Reanimatie Raad vrijdag weten.

De raad besloot in maart dat het beter was om voorlopig geen mond-op-mondbeademing uit te voeren. Hoeveel mensen daardoor zijn overleden die anders hadden kunnen worden gered, is volgens de organisatie nu niet na te gaan, "maar evenmin is bekend hoeveel levens zijn gespaard, doordat hulpverleners door de maatregelen geen corona hebben gekregen".

Volgens de raad is de kans dat iemand de ziekte oploopt bij een mond-op-mondbeademing van een coronapatiënt bijna 100 procent.

13.45
Er liggen vrijdag nog 47 positief geteste patiënten in de Brabantse ziekenhuizen, van wie 12 op de intensive care. Een lichte daling ten opzichte van de woensdag, toen de vorige cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) bekend werden gemaakt.

Er is volgens diezelfde cijfers sinds woensdag één patiënt overleden. Daarnaast liggen er nog dertig mensen in het ziekenhuis die verdacht worden van een coronabesmetting, van wie twee op de ic. “De curve gaat steeds verder omlaag. Langzaam, maar zeker”, concludeert een woordvoerder van het ROAZ.

13.05
De Wethoudersvereniging wil dat het Rijk meer financiële compensatie geeft voor de extra kosten die gemeenten moeten maken en de inkomsten die ze mislopen door de coronacrisis. "Lokale bestuurders worden door een opeenstapeling van problemen keihard geconfronteerd met de (financiële) impact van deze crisis. Veel van onze leden zien dat dit leidt tot een verschraling van de dienstverlening aan inwoners en tot een tweedeling in de samenleving", zegt Marcelle Hendrickx, waarnemend voorzitter van de Wethoudersvereniging.

13.00

Wachten op privacy instellingen...

12.40
Bij de Albert Heijn in Boxtel is een speciale wasstraat voor winkelwagentjes ingericht. Dankzij de desinfecteringsmachine wordt het hele wagentje virusvrij gemaakt.

12.30
Het Ministerie van Volksgezondheid is vanaf het begin van de coronacrisis herhaaldelijk gewaarschuwd voor problemen in de verpleeghuizen. Zorgbestuurders trokken meerdere keren aan de bel over steeds groter wordende tekorten aan beschermingsmiddelen als mondkapjes. Toch bleven die tekorten lange tijd bestaan, zo meldt NRC. In de verpleeghuizen vielen tot nu toe ruim 2700 vastgestelde coronadoden, iets minder dan de helft van alle geregistreerde doden.

9.30
De corona-spoedwet waar het kabinet aan werkt, zal niet op 1 juli in werking treden, meldt zorgminister Hugo de Jonge. De voorbereiding vergt meer tijd. Zowel de Eerste als Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen.

9.15

Wachten op privacy instellingen...

9.00
Leden van sportclubs vragen nauwelijks hun contributie terug. Ook zeggen maar weinig leden het lidmaatschap op, ondanks de coronacrisis. Dat meldt BNR na een rondgang langs Nederlandse sportbonden.

6.30
Na een dip tijdens de coronacrisis is het aantal woninginbraken de afgelopen week weer in rap tempo toegenomen, blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Werd er in april en mei wekelijks zo'n 350 keer ingebroken, in de eerste twee weken van juni steeg dat gemiddelde naar 450.

6.00
Een flink deel van de positieve uitslagen van coronatests in Dordrecht blijkt niet te kloppen. Haperende apparatuur is de oorzaak. Sinds iedereen zich met klachten op corona kan laten testen, had Dordrecht opvallend veel positief geteste personen. Artsen trokken daarop aan de bel omdat ze twijfelden of de positieve testuitslagen wel kloppen. Nadat de monsters met een positieve uitslag opnieuw waren getest, leidde in alle gevallen tot een negatieve uitkomst. De vijftien mensen zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld dat ze toch niet besmet zijn.

5.30
Het wielercriterium van Boxmeer, Daags na de Tour genoemd, gaat niet door. Het criterium zou aanvankelijk, ook dit jaar, een dag na afloop van de Ronde van Frankrijk in september worden verreden. Beiden wielerkoersen waren verplaatst vanwege de coronacrisis. Het is voor het eerst in 45 jaar dat het criterium niet doorgaat.

5.15
In het Bredase Amphia Ziekenhuis is de laatste coronapatiënt van de intensive care af. Er zouden nog zeven mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis liggen. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen er dertig COVID-19 patiënten op de ic in Breda.

Wachten op privacy instellingen...

5.10
Brabanders hebben veel vaker antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed dan inwoners van andere provincies. Dit constateert bloedbank Sanquin uit een nadere analyse van de ruim 7000 bloedmonsters die tussen 9 en 18 mei zijn getest. In het midden en het oosten van Brabant en in Limburg bleek tussen de 8 en 10 procent van de onderzochte monsters antistoffen te bevatten, wat betekent dat ze het virus hebben of hebben gehad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!