Er zaten 50 Brabanders in het vliegtuig van Malaysia Airlines dat 17 juli 2014 bij de grens tussen Oekraïne en Rusland is neergestort. In totaal waren 193 Nederlanders aan boord van de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Artikelen over MH17

MH17-nabestaanden wachten af: verdediging mag eigen onderzoek doen op vliegtuigwrak Gilze-Rijen

''Dit komt een eerlijk proces ten goede.'' Nabestaanden Jeanne en Bart Hornikx hoorden de MH17-rechtbank vrijdag de advocaten van een van de verdachten de kans geven om zelf onderzoek te doen op het vliegtuigwrak in Gilze-Rijen. De twee nabestaanden mochten vrijdag voor het eerst het MH17-proces bijwonen bij de rechtbank op Schiphol. "Ik denk niet dat het OM iets te verbergen heeft", vertelt Bart Hornikx.

De reconstructie van de MH17 op vliegbasis Gilze-Rijen

Rechtbank stelt beslissingen over MH17-proces maanden uit

De rechtbank beslist in het proces over het neerhalen van vlucht MH17 pas over een paar maanden over veel van de verzoeken die door het Openbaar Ministerie zijn gedaan. De advocaten van verdachte Oleg Poelatov moeten eerst de kans krijgen om het omvangrijke dossier - van ten minste 36.000 pagina's - te kunnen bestuderen. De raadslieden beschikken pas sinds kort over het dossier en de rechtbank vindt dat zij hun achterstand op het OM, dat al jaren onderzoek doet, zo goed mogelijk kunnen inlopen.

Advocaat Pijnenburg komt aan bij de rechtbank, dit keer zonder pers en publiek (Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen).

Anton Kotte wil geen moment missen van het MH17-proces: 'Verplicht aan mijn kinderen'

Hij wilde eigenlijk applaudisseren, maar deed het toch maar niet. MH17-nabestaande Anton Kotte uit Eindhoven volgde deze week vanuit de rechtszaal op Schiphol het strafproces op de voet. In plaats van te klappen, stak hij samen met andere nabestaanden maandag na het voorlezen van de 298 namen van de slachtoffers een duimpje omhoog richting de officier. "Het was indrukwekkend om te zien met hoeveel respect er werd omgegaan met de gevoelens van de nabestaanden."

Anton Kotte (L) loopt samen met Piet Ploeg (R) naar het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar het internationale MH17-proces plaatsvindt (foto: ANP/Remko de Waal)

Verder leven nadat zes familieleden omkwamen bij de ramp met de MH17, bekijk hier de documentaire

In ‘Over leven na de ramp’ vertellen nabestaanden van de omgekomen Jeroen en Nicole Wals uit Neerkant en hun kinderen Brett, Jinte, Amèl en Solenn over hun leven na de ramp met de MH17. De documentaire van Manon van Bergen is vanaf zaterdagmiddag te zien bij Omroep Brabant. Opa Peter, oma Geke en broer Martijn komen aan het woord. Een van hen: "Ik had liever zelf in dat vliegtuig gezeten." Bekijk de film hier.

'Over leven na de ramp' (foto: Mpress-Media)

MH17-nabestaande Anton Kotte hoopt op namen in combinatie met bewijslast: 'Stukje gerechtigheid'

“Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. Het raakt me geweldig. Vandaag krijgen we wellicht toch te horen hoe de vork in de steel zit.” Met deze woorden omschrijft nabestaande van rampvlucht MH17, Anton Kotte uit Eindhoven, zijn gevoel over de dag van vandaag. De dag waarop het internationale Joint Investigation Team (JIT) komt met de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

298 mensen kwamen om bij de vliegramp, onder wie vijftig Brabanders.

Reconstructie van MH17-ramp op National Geographic, docu aangepast op verzoek van nabestaanden

Televisiezender National Geographic zendt zondag 4 maart een documentaire uit over de ramp met vlucht MH17. De docu is de eerste aflevering van een nieuw seizoen van het programma Air Crash Investigation. De documentairemakers hebben voor de uitzending onder meer exclusief gesproken met medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Op verzoek van nabestaanden, die de uitzending eerder zagen, hebben de makers het een en ander aangepast.

Beeld uit de documentaire over de ramp met vlucht MH17 van National Geographic.

Miljoenen schadevergoeding toegekend aan MH17-nabestaanden, maar de kans dat ze die krijgen is klein

Een groep nabestaanden van de neergehaalde vlucht MH17 heeft een Amerikaanse rechtszaak gewonnen, waardoor zij recht hebben op honderden miljoenen schadevergoeding van separatistenleider Igor Girkin. Dat blijkt uit rechtbankstukken die in bezit zijn van het tv-programma ZEMBLA. De kans dat het bedrag ook echt zal worden uitgekeerd is heel klein, het is vooral een belangrijke symbolische overwinning voor de nabestaanden.

Foto: ANP