Coronanieuws: 270 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen, 17 minder dan dag eerder - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 270 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen, 17 minder dan dag eerder

27 februari om 07:00 • Aangepast 28 februari om 06:36
Foto: Omroep Brabant.
Foto: Omroep Brabant.
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Nederland leeft een jaar met het coronavirus, 27 februari 2020 maakte minister Bruno Bruins bekend dat hier een eerste besmetting was geconstateerd.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 270 patiënten opgenomen, zeventien minder dan vrijdag.
  • In Brabant zijn in een dag tijd 756 nieuwe besmettingen gemeld.
  • De voorbije 24 uur zijn 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, zes coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.
  • Brabantse ziekenhuizen zijn in conflict met de artsen-microbioloog van laboratorium Microvida, meldt Follow the Money.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

22.06 - Aanhouding bij druk terras in Gelderse Laren
Bij een terras van restaurant Witkamp ter hoogte van de Dorpsstraat in Laren (Gelderland) is zaterdagavond een groep van zo'n 150 tot 200 mensen bijeengekomen. De groep hield geen afstand en er werd op straat alcohol gedronken, meldt de politie. Er is één aanhouding verricht.

Op de Facebookpagina van het restaurant werd de bijeenkomst omschreven als "een vredelievende actie om alle horeca zo snel mogelijk weer open te krijgen". Gasten werden van tevoren wel opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden.

21.24 - Mensen weggestuurd uit te druk park Breda, vier aanhoudingen
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben zaterdagavond de bezoekers van Park Valkenberg in Breda weggestuurd omdat het er te druk werd en een aantal mensen zich niet aan de coronaregels hield. Vier mensen zijn aangehouden voor het gooien van voorwerpen naar de politie.

20.13 - Zwolse terrassen open, maar niet voor publiek
Horecaondernemers in Zwolle hebben zaterdag de terrassen voor hun cafés en restaurants uitgestald. Ook zondag worden de terrassen opgezet, maar gasten zijn niet welkom. Mensen wordt gevraagd wel iets af te halen, maar dit naast de met linten afgezette terrassen te nuttigen.

Met de ludieke actie vragen de circa vijftig ondernemers aandacht voor het in hun ogen zwalkende coronabeleid. De initiatiefnemers zijn van mening dat zij met inachtneming van de 1,5-metermaatregelen veilig open kunnen. Daarbij ontbreekt het bij de noodsteun ook aan perspectief, zo klinkt het.

17.38 - Vondelpark voor derde dag op rij gesloten wegens drukte
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark zaterdag aan het eind van de middag opnieuw tijdelijk gesloten wegens drukte.

De gemeente laat weten dat mensen alleen nog het park mogen verlaten. Er mogen geen nieuwe mensen meer in. Ook vrijdag en donderdag werd het park tijdelijk afgesloten wegens drukte.

17.26 - Herdenking voor slachtoffers
Precies een jaar nadat in Tilburg de eerste officiële coronapatiënt in het ziekenhuis lag, hebben heel veel mensen inmiddels een naaste verloren aan de ziekte. Van bijna 3000 Brabanders staat vast dat ze aan COVID-19 zijn overleden. Al die slachtoffers worden zaterdag herdacht in de Hasseltse Kapel in Tilburg. Kijk hier live mee.

17.20 - Scepsis over campagne voeren in coronatijd
Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt dat politieke partijen een verkeerd signaal afgeven door midden in coronatijd de straat op te gaan om campagne te voeren. Toch lijken de partijen niet anders te kunnen. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (79 procent) zegt namelijk niets te hebben meegekregen van de vele onlinecampagnes die in aanloop naar de verkiezingen worden gevoerd.

Dat komt naar voren uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2600 mensen. Bijna een derde van de respondenten (30 procent) vindt het wel prima dat politici in coronatijd de straat op gaan om campagne te voeren, zolang ze zich maar aan de coronaregels houden.

17.07 - Ludieke picknick horecaondernemers Breda rustig verlopen
De ludieke picknick om de horeca te steunen in Breda is volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Breda goed verlopen. "Er liepen wel wat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) rond die mensen af en toe wezen op het naleven van de coronaregels, maar daar werd door iedereen naar geluisterd". Volgens KHN Breda was de reactie van alle bezoekers en voorbijgangers positief.

16.38 - Kaag wil mensen met vaccinatiebewijs meer vrijheid geven
D66-leider Sigrid Kaag pleit voor de invoering van een vaccinatiebewijs om mensen die ingeënt zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven. "Dit is niet alleen billijk, dat is ook rechtvaardig", zei ze zaterdag op een digitaal congres van haar partij in Veldhoven.

Volgens haar kun je niet verwachten dat gevaccineerde mensen "wachten met leven totdat de laatste prik is gezet". Ze wil een voorbeeld nemen aan Israël waar burgers met een vaccinatiebewijs meer rechten hebben dan mensen zonder zo'n bewijs.

Premier Mark Rutte zei deze week na een EU-top het nog te vroeg te vinden voor een besluit over een vaccinatiebewijs.

15.57 - Aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen iets afgenomen
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag.

Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.26 - 41 nieuwe sterfgevallen
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 41. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Vrijdag werden 65 overlijdens geregistreerd, donderdag 33.

15.22 - 756 nieuwe besmettingen in Brabant
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

Vrijdag werden 5151 coronagevallen gemeld. donderdag waren het er 5029, woensdag 4403.

In Brabant zijn in een dag tijd 756 nieuwe besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

14.42 - 'Kom op Koningsdag niet naar Eindhoven'
De gemeente Eindhoven roept op om aanstaande Koningsdag niet naar de stad te komen. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag 27 april wel in de lichtstad samen met koningin Maxima, maar doet dat zonder publiek. Iedereen kan vanaf de bank naar het bezoek aan Eindhoven komen, laat de gemeente weten.

Wachten op privacy instellingen...

13.40 - Burgemeester Oss worstelt met manifestatie Forum voor Democratie in coronatijd
De verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie zaterdag in Oss is bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat geschoten. Ze begrijpen niet dat het zo druk mag zijn in het centrum, terwijl zijzelf dicht moeten blijven. Burgemeester Wobine Buijs lijkt ook niet gelukkig de hoeveelheid volk die naar de Heuvel kwam en schrijft in een verklaring dat de het veel 'onrust' veroorzaakte. "De uitbundigheid van de manifestatie voelt niet goed in relatie tot onze dagelijkse COVID-werkelijkheid." De coronamaatregelen werden tijdens de bijeenkomst wel gerespecteerd door de belangstellenden.

Het is druk op de Heuvel in Oss. (foto: Ista van Galen)
Het is druk op de Heuvel in Oss. (foto: Ista van Galen)

12.22 - Zweten en puffen tegen coronabeleid
Net als veel andere sectoren wil ook de fitnessbranche zo snel mogelijk weer open. Maar die moet wachten van het kabinet en daar zijn de ondernemers het niet mee eens. Ze verkopen immers gezondheid, zo zeggen ze. Zaterdag werd er daarom in het land door ruim driehonderd sportscholen actie gevoerd. Onder meer in Breda.

Wachten op privacy instellingen...

12.00 - Tilburg herdenkt en eert 'coronahelden'
Een jaar na het begin van de coronapandemie in Nederland is in Tilburg een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. Dat gebeurde zaterdag voor het Paleis-Raadhuis in de binnenstad. Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen.

11.58 - Horecaondernemers Breda klaar voor ludieke picknick
Tientallen horecaondernemers in Breda staan gereed voor de ludieke picknick in de stad waarmee ze aandacht vragen voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt. In het bijzonder wordt voor het openen van de terrassen gepleit. De starttijd voor de picknick is vijf over twaalf zaterdagmiddag. Dit omdat het voor veel ondernemers al 5 over 12 is, benadrukken de initiatiefnemers.

11.04 - ROAZ- cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 270 patiënten opgenomen, zeventien minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorg, zaterdagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn er 27 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, 35 coronapatiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen en drie werden er overgeplaatst. Zes coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.

10.32 - Voorzitter Olympische Spelen wil fans bij wedstrijden
Bij de Olympische Spelen in Tokio moeten toeschouwers welkom zijn. Dat zegt Seiko Hashimoto, de nieuwe voorzitter van het organisatiecomité in het Japan, ondanks zorgen over het houden van een mega-evenement in tijden van corona. Hashimoto verwees naar andere sportevenementen waar al in beperkte mate fans worden toegelaten.

10.00 - Een jaar corona in de Brabantse ziekenhuizen: 'Ik dacht echt dat het wel zou meevallen'
Terwijl Arjan op het punt staat om een coronapatiënt aan de beademing te leggen en de afdeling van Charlotte standby staat om een corona-afdeling te worden, blikken de vloggers van Brabant Hou Vol terug op het afgelopen jaar. Een jaar met corona in hun ziekenhuizen. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik dacht, corona komt vast niet naar Nederland.”

Wachten op privacy instellingen...

09.49 - 'Coronavirus gaat niet meer weg'
Volgens betrokken wetenschappers gaat het coronavirus niet meer weg. We moeten ermee leren leven, stellen zij bij de NOS. Net zoals met andere virussen. "Dat het virus endemisch wordt, betekent ook dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen", zegt microbioloog Paul Savelkoul. "Daardoor nemen de effecten mogelijk af in ernst en zal het richting een normaal luchtwegvirus gaan."

09.30 - Herdenking voor alle Brabantse coronaslachtoffers live te volgen bij Omroep Brabant
Hartverscheurend waren én zijn de verhalen van Brabanders die een dierbare aan het coronavirus hebben verloren. Duizenden provinciegenoten missen één of meerdere bekenden door het virus. In de Hasseltse Kapel in Tilburg is zaterdag een herdenking voor alle Brabantse slachtoffers. Deze is online en op tv te volgen bij Omroep Brabant.

09.22 - 'Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid'
Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel. Daarnaast vindt een meerderheid van de ondervraagden dat er meer aandacht moet zijn voor maatschappelijke gevolgen van corona.

09.16 - ABN AMRO zet ondernemer in coronatijd klem met wurgkrediet
Honderden ondernemers verkeren in zware financiële problemen omdat het ze door teruglopende inkomsten niet meer lukt om de torenhoge rentes over hun ondernemerskrediet te betalen bij ABN AMRO. De bank heeft een tijdelijke rentestop aangeboden vanwege de coronacrisis, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht, meldt consumentenprogramma Kassa.

Wachten op privacy instellingen...

09.00 - Anna verloor in een week tijd haar moeder, oom en broer aan corona
Zaterdag 27 februari, precies een jaar geleden, gingen alle alarmbellen af toen voor het eerst het coronavirus werd vastgesteld bij iemand in Brabant. Vervolgens verspreidde het virus zich in korte tijd razendsnel door Nederland. Anna Ramadanovic verloor in een week tijd haar moeder, oom en broer aan corona. Nog steeds komt het verlies maar nauwelijks binnen. "Verstandelijk weet ik dat ze er niet meer zijn, maar het komt nog steeds niet echt binnen."

Wachten op privacy instellingen...

07.00 - Net als na de pokkenepidemie krijgt Tilburg nu een dankraam voor corona
Zeventig jaar geleden kreeg de gemeente Tilburg een heel bijzonder glas-in-loodraam van haar inwoners. Het was een herinnering aan de pokkenepidemie van dat jaar, waardoor de stad wekenlang op slot ging. Het raam is nog steeds te bewonderen in het Paleis aan het Willemsplein. Deze zaterdag wordt er een soortgelijk dankraam onthuld maar dan voor de corona-epidemie.

Het Dankraam in Tilburg
Het Dankraam in Tilburg

06.38 - 'Ziekenhuizen op ramkoers met artsen die cashen op coronatesten'
Meerdere Brabantse ziekenhuizen zijn in conflict met de artsen-microbioloog van laboratorium Microvida, meldt onderzoeksjournalistiek-platform Follow the Money. Die artsen hebben contractueel recht op miljoenen extra voor het uitvoeren van coronatesten. Omdat hun 'overwinsten' volgens de ziekenhuizen in geen enkele verhouding staan tot hun inspanningen, willen de ziekenhuizen het geld - afkomstig uit publieke middelen - niet betalen. Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis tegen Follow the Money.

04.52 - CDA wil kleine bedrijven helpen met 'solidariteitsheffing'
Het CDA wil midden- en kleine bedrijven, evenals familiebedrijven, financieel lucht geven 'na corona'. Bedrijven die het tijdens de coronacrisis aanzienlijk beter hebben gedaan, zoals supermarkten, moeten dan een 'solidariteitsheffing' betalen om dat mogelijk te maken, schrijft het AD. CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra presenteert zaterdag een drie-stappenplan om de economie na corona weer aan de praat te krijgen.

03.30 - Een jaar coronavirus in Nederland
Nederland leeft zaterdag een jaar met het coronavirus. Op 27 februari 2020 maakte toenmalig minister Bruno Bruins bekend dat voor het eerst een besmetting was geconstateerd. Deze patiënt was niet heel ziek, maar werd uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. De crisis die kort daarna losbarst, kwam voor velen als een verrassing.

01.13 - 'Kabinet heeft tweede coronagolf onderschat'
Het kabinet heeft afgelopen zomer de bestrijding van het coronavirus onderschat, meldt De Telegraaf na gesprekken met verschillende kabinetsadviseurs. Die moesten het kabinet begeleiden bij het bedwingen van de pandemie en het overbrengen van de boodschap naar de bevolking. Zij erkennen dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt. Ze wijzen op de opluchting die er 's zomers was en beamen dat ook zij 'misschien teveel in de modus van de weg terug' terechtkwamen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...