Video

Ziekenhuizen stellen operaties uit, evenementen gaan door: Brabant reageert op ‘uniek’ RIVM-advies

6 maart 2020 om 22:00
nl
Het RIVM kwam vrijdagavond met een opmerkelijke oproep: aan alle Brabanders met milde klachten wordt gevraagd thuis te blijven. Van veel coronapatienten in Brabant is het onduidelijk waar zij het virus hebben opgelopen. Een derde van alle patiënten in Nederland komt uit onze provincie. Omroep Brabant hield vrijdag een liveblog bij; het nieuws uit de avond is hieronder samengevat en terug te lezen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen
  • Officieel is bij 128 Nederlanders het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM. Donderdag stond de teller nog op 82.
  • Het RIVM adviseert alle Brabanders met milde gezondheidsklachten om thuis te blijven en het contact met de buitenwereld tot een minimum te beperken.
  • Daarnaast gaat het RIVM medewerkers van Brabantse ziekenhuizen zaterdag steekproefgewijs testen. Op deze manier probeert het RIVM de verspreiding van de ziekte beter in kaart te brengen.
  • Ervaren GGD-gezicht Jos van der Sande noemt de oproep die het RIVM vrijdagavond deed aan Brabanders 'heel uniek'. "Ik heb dit in al die jaren nooit meegemaakt. Maar volgens mij is het een goed advies." Van der Sande werkte ruim dertig jaar voor de GGD Hart voor Brabant, onder meer als hoofd infectiebestrijding.
  • Steeds meer ziekenhuizen in de provincie nemen maatregelen om besmettingen tegen te gaan. Het Amphia Ziekenhuis in Breda maakte vrijdagavond bekend dat niet spoedeisende operaties worden uitgesteld. In ziekenhuis Bernhoven in Uden zijn twintig operaties afgezegd die maandag en dinsdag zouden plaatsvinden.
  • Evenementen gaan ondanks de ontwikkelingen rondom het coronavirus vooralsnog gewoon door, zegt de veiligheidsregio. Ook verschillende organisaties laten weten dat hun evenementen vooralsnog niet worden afgelast.

Lees hieronder het liveblog terug:

00.00
Huisarts Rob Beumer uit Best bleef uit voorzorg thuis, na een vakantie in Noord-Italië. Na een test van de GGD blijkt hij niet besmet, zo meldt de praktijk. Ook zijn vrouw, die werkt als praktijkondersteuner, is negatief getest. De praktijk is vanaf maandag weer gewoon geopend.

20:59
Ook de voorzitters van de Veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost en de burgemeesters adviseren inwoners om het advies van het RIVM vanaf nu op te volgen. Dat stellen zij in een gezamenlijke persverklaring.

20:37
De gemeente Someren laat weten dat vooralsnog de optocht in Someren zaterdag gewoon doorgaat. De optocht werd met carnaval vanwege de harde wind afgelast. “Er is geen reden om de optocht niet door te laten gaan”, aldus woordvoerder Franneke van der Wissel van de gemeente. Ook andere evenementen gaan vooralsnog door.

20:35
De Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, wordt door de minister op de hoogte gehouden over het coronavirus, zegt zijn woordvoerder. Maar de Veiligheidsregio’s en GGD’s in Brabant zijn nu aan zet. De provincie kijkt vooralsnog alleen naar wat ze voor hun eigen personeel moeten regelen. Mochten de consequenties voor het Brabantse bedrijfsleven duidelijk worden, dan kan de provincie daarin mogelijk een rol gaan spelen.

19:57
Evenementen in de Brabant Hallen gaan vooralsnog gewoon door, vertelt Linda Engels van Libéma. Die organisatie is eigenaar van de Brabant Hallen en is ook eigenaar van safaripark Beekse Bergen. “We bekijken de situatie van dag tot dag. Momenteel is er nog geen aanleiding om evenementen af te gelasten."

19:38
Jaap van Dissel (RIVM) over de oproep aan alle Brabanders die milde klachten hebben om thuis te blijven: "Van de patiënten buiten Brabant weten we in de meeste gevallen wat de bron is van het virus. Neem Houten, waar de meeste patiënten wonen, maar van wie de oorzaak van het virus herleidbaar is. Voor Brabant geldt dat echter in mindere mate. Niet alle gevallen zijn bijvoorbeeld herleidbaar tot Italië."

19:30
Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid laat in een eerste reactie weten: "Ik begrijp dat dit advies vervelend en ingrijpend is voor mensen in Noord-Brabant. Mijn oproep is: volg het advies van de experts van het RIVM. Op deze manier kan er goed onderzoek worden gedaan de komende dagen."

19:24
Het RIVM gaat medewerkers van ziekenhuizen die klachten hebben als hoesten en snotteren steekproefgewijs testen op het coronavirus. Het is nog onduidelijk in welke Brabantse ziekenhuizen de steekproef van start gaat.

19:20
Op social media benoemen mensen dat in Brabant traditioneel veel gesnotterd wordt in de periode na carnaval. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat het RIVM-advies voor veel mensen opgaat.

19:16

Wachten op privacy instellingen...

19:13
Het is nog onduidelijk hoe het RIVM de steekproef vorm gaat geven. Zodra we hierover meer weten, zullen we dat uiteraard melden.

18:15
Het RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

18:06
Vier patiënten in ziekenhuis Bernhoven in Uden hebben het coronavirus. Dat meldt het ziekenhuis vrijdag. De betreffende patiënten worden geïsoleerd en in het ziekenhuis verzorgd. Het ziekenhuis heeft besloten om twintig operaties niet door te laten gaan zodat er extra bedden vrij komen voor opnamen in isolatie.

17:29
Het gaat goed met de juf van basisschool de Ganzebloem in Geldrop, die het coronvirus heeft. "Ze voelt zich al echt beter dan twee dagen geleden", vertelde schooldirecteur Jolein Orelio vrijdagmiddag. 's Middags was er een informatiebijeenkomst voor ouders, waar ook de GGD bij was. Van echte onrust is geen sprake, al hebben sommige ouders al wel van hun werkgevers te horen gekregen dat ze beter thuis kunnen blijven.

17:00
Er zijn twee nieuwe besmettingen: één in Loon op Zand, één in Kaatsheuvel. Gemeente Loon op Zand heeft dat zojuist bekendgemaakt. De teller op de gemeente staat daarmee op acht patiënten met het virus. Alle patiënten zitten in thuisisolatie.

16:10
Burgemeester Jos van Bree van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in een verklaring laten weten dat hij meeleeft met personeel en ouders van De ganzenbloem in Geldrop. "De gemeente houdt nauw contact met de school en de officiële instanties. Ik begrijp de ongerustheid bij ouders en kinderen, het is logisch in een situatie met onzekerheid dat je wilt weten waar je aan toe bent. De aanpak van het coronavirus is in goede handen bij de GGD Brabant-Zuidoost.”

15:40
Uit de nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat er vrijdag niet veel Brabantse coronapatiënten zijn bijgekomen. In Sint-Michielsgestel kwam er wél een patiënt bij. Het RIVM meldt nu in totaal 34 besmettingen in onze provincie. Het is erg lastig om de teller in de verschillende gemeenten en dus ook in onze hele provincie bij te houden, omdat gemeenten, scholen of verenigingen soms nieuwe besmettingen melden, die nog niet in de cijfers van het RIVM verwerkt zijn.

14:53
Zaterdag moest de dag worden van Yara Kastelijn. De 22-jarige veldrijdster uit Neerkant zou in de gemeente Deurne in het zonnetje worden gezet, omdat ze eind vorig jaar Europees kampioen werd. Maar de gemeente zette een streep door het feestje. De reden zou zijn dat er één patiënt met het coronavirus binnen de gemeentegrenzen woont.

14:25
De toename van het aantal coronagevallen tot 128 op vrijdagmiddag, ligt volgens het RIVM nog steeds ‘in de lijn der verwachtingen’. “Je ziet dat het leeuwendeel van de patiënten bestaat uit mensen die in Noord-Italië geweest zijn of met hen in contact geweest zijn. We weten voor het grootste deel hoe ze besmet zijn. Dat betekent voor ons dat we in een fase zitten waarbij we verspreiding tegengaan”, aldus een RIVM-woordvoerder.

Dat verandert op het moment dat je de besmetting niet meer kunt traceren naar een bron. De voorlichter: “Dan ga je een andere fase in: de verzachtingsfase. Dat is een fase waarin je probeert de zorg voor kwetsbare groepen mensen zo goed mogelijk probeert te blijven bieden.”

Mocht die fase ingaan, is er geen capaciteit meer alle contactonderzoeken uit te voeren. GGD’en hebben het weliswaar druk, maar vooralsnog kunnen zij de druk aan, gaven woordvoerders donderdag nog aan.

14:00
De dagelijkse update van het RIVM laat zien dat er in Nederland opnieuw 46 besmettingen zijn vastgesteld. Daarmee is het aantal coronapatiënten opgelopen van 82 naar 128. Het is nog niet bekend hoeveel van die nieuwe patiënten uit Brabant komen.

13:42
Alle Nederlandse voetbalclubs hebben het advies gekregen van de overkoepelende Eredivisie CV om geen handen meer te schudden rondom voetbalwedstrijden. Bij de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en NAC Breda donderdagavond, werd dat advies al opgevolgd. Covid-19 liepen de spelers van NAC daar dus niet op, wel een flinke dreun op sportief gebied: een 7-1 nederlaag. PSV had overigens eerder al aangegeven geen handjes meer te schudden. Boksen mocht nog wel. Onduidelijk is of dat nog steeds is toegestaan.

13:18
Een huisarts in Best heeft het coronavirus. Ze is op vakantie geweest in Noord-Italië. De dokter zit met haar gezin thuis in isolatie. Ook een andere huisarts uit het dorp wordt getest op het virus. Beide huisartsen zijn niet meer in hun praktijk geweest nadat ze terugkwamen van vakantie. Patiënten hebben dus geen risico gelopen.

13:10
Mathieu van der Poel gaat niet in actie komen tijdens de eerste grote wielerklassieker van het jaar. Die koers, Milaan-Sanremo, gaat niet door vanwege het coronavirus. De wedstrijd zal op een later moment worden ingehaald.

12:58
Ook een inwoner van Heusden heeft het coronavirus opgelopen. Zoals we het inmiddels kennen, is de GGD direct een contactonderzoek gestart. Burgemeester Willemijn van Hees laat weten: “Het belangrijkste op dit moment is natuurlijk de gezondheid van de patiënt in Heusden. Ik heb contact met hem gehad en wens hem een voorspoedig herstel toe. Daarnaast heb ik alle vertrouwen in de professionals van de GGD en het RIVM. Ik kan me heel goed voorstellen dat er onder onze inwoners vragen en zorgen leven. Ik raad iedereen aan de informatie van het RIVM en de GGD goed te volgen en adviezen van deze organisaties op te volgen."

12:54
Ook een inwoner van Helenaveen in de gemeente Deurne heeft COVID-19. De patiënt ligt in het ziekenhuis. Contacten van de man of vrouw, het geslacht is niet bekend, worden door de GGD in de gaten gehouden.

12:12
Alle ouders van leerlingen van basisschool De Ganzebloem in Geldrop zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst op de school vrijdagmiddag. Dat omdat een leerkracht, een juf van groep 3, het coronavirus heeft opgelopen tijdens haar vakantie.

11:47
Balen voor leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg. Reizen naar Italië, Spanje, Portugal en Oostenrijk gaan niet door. Rector Cisca Zweers: “De reizen zijn verplaatst naar het volgende schooljaar. Wanneer precies is nog niet duidelijk.”

10:57
Goed nieuws voor Willem Ouwerkerk, een Brabander die in Portugal woont. Hij is weer thuis. Begin deze week mocht hij niet aan boord van het vliegtuig dat hem op zijn verjaardag van Eindhoven Airport naar zijn familie in Portugal zou brengen. De reden: medepassagiers hadden het personeel van Ryanair getipt dat Ouwerkerk mogelijk was besmet met het coronavirus.

10:09
Drie inwoners uit de gemeente Waalwijk zijn positief getest op het coronavirus. Ze zijn afgelopen weekend teruggekeerd uit Noord-Italië. Ze zitten in thuis-isolatie en maken het 'naar omstandigheden goed'.

08:00
Ad Elissen uit Breda is terug uit Tenerife. Hij en zijn vrouw zaten in quarantaine in een hotel op Tenerife. Het hotel ging vorige week op slot toen bij een Italiaanse gast het virus was vastgesteld. Ad en zijn vrouw moesten, net als de honderden andere gasten die in het hotel verbleven, dagelijks hun temperatuur opmeten. Maar stiekem genoten ze ook best een beetje van de extra lange vakantie.

07:00
Karin van Gool lag vijf dagen in isolatie in het ziekenhuis in Tilburg. Karin is kankerpatiënte en liep het coronavirus op. De isolatie was een heftige ervaring voor haar. Lees hier uitgebreid haar verhaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!