LIVEBLOG CORONAVIRUS: huidige coronamaatregelen verlengd tot 28 april

31 maart om 06:32
Ambulancechauffeur goed ingepakt
Ambulancechauffeur goed ingepakt
In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws over de coronacrisis. Dinsdagavond maakte het kabinet meer bekend over de coronamaatregelen: de regels die al enkele weken gelden, blijven tot 28 april van kracht.
Geschreven door
  • In Brabant is het aantal besmettingen dinsdag (181 nieuwe patiënten) minder snel gestegen dan de afgelopen dagen.
  • In totaal heeft COVID-19 zeker 1039 mensen het leven gekost in Nederland.
  • De coronamaatregelen die al enkele weken gelden, blijven tot 28 april van kracht. Scholen blijven dicht tot de meivakantie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite

23.00
We sluiten dit liveblog. Woensdag openen we weer een nieuw liveblog met daarin al het belangrijke coronanieuws van de dag.

22.35
Het duel FC Groningen - PSV van zondagmiddag 8 maart is vooralsnog de laatste wedstrijd in de eredivisie in verband met de coronacrisis. De KNVB heeft nog geen definitief besluit genomen over de voortgang van het betaalde voetbal. De KNVB hoopt dat de UEFA en FIFA maatregelen nemen zodat het mogelijk wordt om de eredivisie pas in juli en eventueel augustus te beëindigen.

22.20
De competities in het amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer hervat. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Het bondsbestuur heeft dit besloten naar aanleiding van de nieuwste maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De KNHB heeft nog wel vertrouwen. De hockeybond houdt een slag om de arm en spreekt van uitstel van de wedstrijden in alle competities voor dit seizoen.

20.42
Buma/Stemra komt artiesten, componisten, tekstschrijvers en uitgevers tegemoet die vanwege de coronacrisis geen inkomsten meer hebben. De auteursrechtenorganisatie keert vervroegd een aantal betalingen uit.

20.30
De NS verlengt de speciale basisdienstregeling tot en met 28 april. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of een andere noodzakelijke reden , toch de trein blijven gebruiken. Er blijven dus minder treinen rijden.

20.10
De voorzitters van de veiligheidsregio’s zijn trots op de Brabanders. Ze schrijven in een statement: “Brabanders, wij zijn trots op hoe u in Brabant de maatregelen opvolgt: zonder morren en met oog voor uw naasten. Wij zijn trots op de veerkracht die u allen heeft getoond in deze uitzonderlijke situatie. Alleen samen krijgen we corona eronder. Wij vertrouwen erop dat het ons gaat lukken. Wij hebben vertrouwen in u”, aldus de burgemeesters Jorritsma, Mikkers en Weterings.

19.46
Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd. Tot dusver worden alleen mensen die in het ziekenhuis werken getest als ze klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Vanaf volgende week gaat dat ook gelden voor personeel dat met kwetsbare mensen werkt buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in de verpleeghuizen.

19.45

Wachten op privacy instellingen...

19.43

Wachten op privacy instellingen...

19.37
De gemeente Helmond gaat een tijdelijke opvang openen in sporthal De Braak voor mensen zonder onderdak. "Het gaat om een locatie waar dak- en thuislozen 24 uur per dag (onder toezicht) kunnen verblijven. Er is plaats voor maximaal 25 personen."

19.28
De coronamaatregelen die al enkele weken gelden, blijven tot 28 april van kracht. Dat werd dinsdagvond duidelijk tijdens een persconferentie van het kabinet. In een extra uitzending liet Omroep Brabant om 19.30 uur op web, app en tv zien hoe dit nieuws is gevallen bij betrokken partijen. Die is hier terug te zien.

19.26
Kijk hieronder de conferentie terug.

Wachten op privacy instellingen...

19.21
Worstenbroodjes als steun en troost. Christel de Laat, alias Betty van den Oetelaar, weet daar wel raad mee. Dinsdagochtend ging ze alle afdelingen van zorgcentrum Sint Jozefoord in Nuland langs met de Brabantse lekkernij.

19.06
De coronamaatregelen die tot 6 april waren afgekondigd, worden verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dat het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven, thuis te werken en 1,5 meter afstand te houden van elkaar nu tot 28 april geldt. Ook blijft horeca tot die tijd gesloten. Scholen blijven dicht tot en met de meivakantie.

18.50
In een persconferentie van het kabinet wordt vanavond om zeven uur bekendgemaakt wat er na 6 april gebeurt met de coronamaatregelen waar we mee te maken hebben. Kijk de persconferentie hier mee.

18.45

Wachten op privacy instellingen...

18.40
25.000 liter bier is al ingezet om handalcohol te maken in de brouwerij van Swinkels Family Brewers. "Het is verschrikkelijk. Ik krijg huilende mensen aan de telefoon. Vooral in de ouderenzorg is de situatie nijpend", zegt directeur Peer Swinkels van Bavaria.

18.34
Grote kans op een terugval voor alcohol en drugsverslaafden. Want door de maatregelen rondom het coronavirus ligt de zorg zo goed als stil. Groepsgesprekken en individuele afspraken gaan allemaal niet door, waardoor de verslaafden op zichzelf zijn aangewezen.

18.20
De voorstelling ‘Iets met boeren’, die op 8, 9 en 10 mei in Westerbeek (gemeente Sint Anthonis) zou worden opgevoerd, is in verband met de coronamaatregelen uitgesteld. Het streven is om de draad komend najaar weer op te pakken.

18.07
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn in de afgelopen 24 uur drie mensen overleden aan het coronavirus. Sinds de uitbraak van het virus zijn er 44 coronapatiënten overleden in het Eindhovense ziekenhuis. Op dit moment liggen er 21 mensen op de intensive care, 71 coronapatiënten worden op een reguliere afdeling verzorgd. Elf coronapatiënten hebben sinds gisteren het ziekenhuis mogen verlaten.

18.04
Even terugblikken. Op 27 februari wordt voor het eerst het coronavirus ontdekt in Nederland. De patiënt zero is een Brabander. In de dagen en weken die volgen zorgt het virus voor angst en groot verdriet. Maar er gebeuren ook mooie dingen. Want 2,5 miljoen Brabanders laten samen zien hoe sterk we zijn.

17.50

Wachten op privacy instellingen...

17.36
We kijken weer even ver over de Brabantse grens. Het dodental in de Italiaanse regio Lombardije is in een dag met 381 gestegen tot 7199. Dat is een flinke daling vergeleken met de 458 overleden patiënten op maandag en het laagste aantal sinds 25 maart.

17.20
Ook medewerkers van een voedselbank moeten worden aangemerkt als cruciale beroepsgroep en de voedselbank moet worden beschouwd als cruciale voorziening. Burgemeester en wethouders van de gemeente Oss hebben ingestemd met een verzoek van de Nederlandse Voedselbanken om dit pleidooi te ondersteunen.

17.04
Duitse artsen vinden dat mensen na herstel van een corona-infectie weer aan het werk kunnen gaan. Voor zulke genezen patiënten kan het uitgaansverbod worden versoepeld, stelt de organisatie van artsen. Maar vertegenwoordigers van patiënten vinden het voorstel maar niets.

16.29

Wachten op privacy instellingen...

16.12
Terwijl veel ondernemers door de coronacrisis met de handen in het haar zitten komen ze bij Vos kunststoffen in Veen juist handen tekort. Het bedrijf dat plastic anti-coronaplaten maakt voor winkels, moet overuren draaien om aan de vraag te voldoen.

15.55
Het aantal coronapatiënten dat intensive care-verpleging nodig heeft is sinds afgelopen weekend fors toegenomen. Om de druk op te kunnen vangen heeft het Bravis ziekenhuis de capaciteit van zijn IC verdubbeld.

15.44
De economische steunmaatregelen die zijn genomen in het kader van de coronacrisis gelden ook voor Carabisch Nederland, maar er zijn wel enkele verschillen. Werkgevers hier kunnen maximaal 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen.

15.27
Brabantse huisartsen vrezen dat patiënten te lang blijven rondlopen met ernstige gezondheidsklachten. Bekijk de video.

Wachten op privacy instellingen...

15.08
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Brabant is dinsdag met 181 toegenomen ten opzichte van een dag eerder. Onze provincie telt tot nu toe 3412 mensen bij wie het coronavirus officieel is vastgesteld. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. De toename is daarmee fors minder dan de afgelopen dagen.

Wachten op privacy instellingen...

15.01
Zoals alle artiesten, heeft ook Corry Konings uit Berkel-Enschot door de coronacrisis nu geen werk. En dus heeft ze nu eindelijk eens tijd de boel op te ruimen. "Ook nu vragen mensen nog wel of ik niet even een liedje kan komen zingen. Maar ik blijf binnen, ik kijk wel uit."

14.40
In de Brabantse ziekenhuizen liggen nu ruim 500 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal tot nu toe, blijkt uit nieuwe cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Ook op de intensive care ligt het hoogste aantal patiënten tot nu toe: ruim honderd. De ziekenhuizen vermoeden dat in de komende dagen de piek wordt bereikt.

14.19
Ook het aantal ziekenhuisopnames is fors toegenomen in het land. Het RIVM heeft er 722 meldingen bijgekregen in de laatste 24 uur. Ook zijn nog eens 845 mensen positief getest. Dat zijn veelal mensen die er relatief slecht aan toe zijn, want vooral bij ziekenhuisopnames worden coronatests afgenomen. De Brabantse cijfers laten nog even op zich wachten.

Wachten op privacy instellingen...

14.05
Het aantal Nederlandse overledenen door het coronavirus is opgelopen met 175. In totaal heeft het virus in ons land nu zeker 1039 mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wachten op privacy instellingen...

14.01
“Het corona-virus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel." Die woorden van koning Willem-Alexander inspireerden Maarten Weemen uit Haps. Nu maakt hij gratis placemats met familiefoto’s voor mensen in een ziekenhuis of verzorgingshuis. En die blijken gewild.

13.48
Brabantse huisartsen vrezen dat patiënten te lang blijven rondlopen met ernstige gezondheidsklachten, omdat ze vanwege de coronacrisis geen contact opnemen met de toch al zwaarbelaste huisarts. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant langs diverse dokters. Een landelijk noodplan is in de maak.

13.34
Een Duitse zender plant een alternatief voor het Eurovisiesongfestival, dat door de coronacrisis is afgelast. De commerciÙle zender ProSieben wil op 16 mei in Keulen een Free European Song Contest houden, waarbij rekening wordt gehouden met alle coronomaatregelen.

13.23
Het is een flinke chaos in het huis van Ale en Willemien Sytsma uit Eindhoven. Normaal gesproken liggen de legpuzzels van hun webshop Pientere Puzzels en Spellen netjes in de stellages op zolder en in de garage. Maar nu staan de dozen overal: de bestellingen komen razendsnel binnen.

13.09

Wachten op privacy instellingen...

12.50
Traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn in het eigen 3D-laboratorium begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers. Volgens het ziekenhuis is dat het 'antwoord op het dreigend tekort aan deze ventielen', waarmee de concentratie van de ingeademde zuurstof in te stellen is.

12.31
Zorgmedewerkers worden steeds ongeruster over hun eigen gezondheid door het om zich heen grijpende coronavirus. Dat zegt FNV Zorg& Welzijn op basis van een eigen peiling. Om onzekerheid weg te nemen, vinden ze dat er meer getest moet worden.

12.16
Meld Misdaad Anoniem heeft in de afgelopen zeven dagen 105 coronagerelateerde meldingen doorgezet naar de politie. "Melders zijn bezorgd over de risico’s voor de samenleving", schrijft het meldpunt.

12.00
Droevig nieuws uit België. Er is een 12-jarig meisje overleden aan COVID-19, de ziekte die het coronavirus overbrengt. Haar toestand ging plots hard achteruit na drie dagen koorts.

11.58
Ashley, een verpleegkundige van de corona-unit in het Bernhoven Ziekenhuis, doet haar emotionele betoog in een blog.

Wachten op privacy instellingen...

11.43
Door het coronavirus zijn de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen zwaar belast. Het is daarom belangrijk dat kwetsbare mensen op tijd aangeven of ze wel of niet op de ic behandeld en beademd willen worden. Ouderenbond ANBO wil 'absoluut niet' dat de keuze om iemand wel of niet te behandelen wordt gekoppeld aan leeftijd in plaats van aan een kwetsbare gezondheid.

11.23
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken adviseert bedrijven die in de problemen komen wegens het coronavirus geen dividend uit te keren. Ze kunnen beter een 'appeltje voor de dorst' bewaren. Beursgenoteerde ondernemingen die winst uitkeren aan aandeelhouders komen officieel wel in aanmerking voor de nieuwe werktijdverkortingsregeling, maar Koolmees roept bedrijven op dat te heroverwegen.

11.10
Het coronavirus heeft ook in twee tbs-klinieken de kop opgestoken. In zowel de Oostvaarderskliniek in Almere als in de Rooyse Wissel in Venray is een tbs'er besmet, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

11.07
Dat bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden vanaf volgende week kunnen aankloppen bij speciale loketten om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen, kan rekenen op de goedkeuring van vakbonden. CNV spreekt over een 'historisch besluit voor werkend Nederland', maar vraagt wel aandacht voor de positie van flexwerkers. Volgens vakcentrale VCP moeten werknemers kunnen rekenen op volledige doorbetaling van hun loon.

11.06
In India zien artsen vanwege de grote tekorten aan beschermende materialen geen andere optie dan regenjassen of motorhelmen te gebruiken om zich te beschermen tegen het coronavirus. Er worden extra materialen vanuit China en Zuid-Korea geïmporteerd, maar de vrees is dat dat niet genoeg is voor het al zwakke Indiase zorgsysteem.

10.54
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse ic's is gestegen tot boven de duizend. Volgens de meest recente cijfers liggen er nu 1047 mensen bij wie zeker sprake is van een coronabesmetting op de intensive care. Zondagavond waren dit nog 982 patiënten. In totaal zijn tot nu toe 1357 patiënten opgenomen geweest op de ic. Er zijn 155 mensen overleden die op de intensive care lagen.

10.42
Als er iets is wat de leden van harmonie St Caecilia in Lieshout en Mariahout graag doen, is het wel serenades brengen. Dat kan nu natuurlijk niet, in deze coronatijden. Maar voor alle mensen in de zorg hebben ze nu een serenade op beeld gemaakt. "We zijn niet de eerste die zoiets doen", vertelt een woordvoerder. "Maar wel de leukste."

Wachten op privacy instellingen...

10.27
Volgende week kunnen bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden aankloppen bij speciale loketten om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Uitvoeringsorganisatie UWV streeft ernaar de loketten vanaf maandag 6 april open te hebben. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

10.15
Massaal thuiswerken als maatregel in de strijd tegen het coronavirus zorgt voor onzekerheid en angst en gaat ten koste van de psychische gezondheid van het personeel. Dat stellen de arbodiensten ArboNed en Arbo Unie. Zij wijzen daarnaast op de economische gevolgen van de pandemie waardoor mensen bang zijn om hun baan te verliezen.

10.11
Inwoners van de Duitse stad Jena moeten verplicht een mondkapje dragen als ze naar winkels gaan, gebruikmaken van het openbaar vervoer of openbare gebouwen betreden. De maatregel gaat volgens de krant Bild komende week in.

10.00
De eettafel van Bredase cultuurwethouder Marianne de Bie zit er een beetje uit als een cockpit, met een laptop, telefoon en iPad. Vanaf deze plek bestuurt zij samen met andere wethouders en de burgemeester - die ook thuis werken - de gemeente.

09.53
Het koor Klein Akkoord in Lage Mierde heeft een uitdaging. In oktober staan er drie grote optredens gepland, maar samen repeteren mag nu niet vanwege de coronacrisis. Daarom wordt er nu online geoefend door alle koorleden samen te voegen in één videogesprek.

Wachten op privacy instellingen...

09.27
Waar we in Nederland dinsdagavond te horen krijgen of en tot wanneer de coronamaatregelen worden verlengd, moeten de Italianen rekening houden met beperkingen tot zeker 4 mei. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa. Het opstarten van grote industriële bedrijven mag mogelijk al eerder, meldt de krant op basis van bronnen.

09.00
Zo'n 72 procent van de jongeren maakt zich zorgen over de coronacrisis, blijkt uit een enquête onder jongeren van Stichting TeamAlert. Ook denkt ruim zeven op de tien ondervraagden dat ook zij ziek kunnen worden door het coronavirus. Zo'n 86 procent van de jongeren geeft aan begrip te hebben voor maatregelen die de overheid heeft genomen om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

08.38
Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, hebben een korter lontje, voelen zich somberder en zijn minder vrolijk. Van de gezinnen met schoolgaande kinderen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress.. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis.

08.33
"Kippenvel." Zo reageert het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg op het lied dat Muziekids voor het verpleegkundig personeel schreef. "Dankjewel voor dit prachtige nummer!"

Wachten op privacy instellingen...

08.25
In het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn de afgelopen 24 uur vier mensen overleden aan het coronavirus. Dat maakte het ziekenhuis dinsdagochtend bekend. In totaal zijn er nu 35 mensen overleden in het Amphia. Net als een dag eerder mochten ook maandag zeven patiënten die besmet waren met het coronavirus het Bredase ziekenhuis verlaten. Het totale aantal mensen bij wie het coronavirus was vastgesteld en die het ziekenhuis hebben mogen verlaten komt nu uit op 96. Er worden nu 89 patiënten met een coronabesmetting verzorgd in Amphia, 27 van hen bevinden zich op de intensive care. Dat zijn er drie minder ten opzichte van maandag.

07.40
Ouders (40 procent) en schoolleiders van het basisonderwijs (75 procent) vrezen dat er door de coronacrisis een leerachterstand ontstaat bij de kinderen. Ze zijn wel tevreden over de manier waarop het lesgeven op afstand verloopt, blijkt uit een peiling.

07.25
Kinderen zitten nu de scholen dicht zijn veel meer voor de tv of op de iPad: gemiddeld bijna 3,5 uur per dag. Voor de coronacrisis was dit net geen twee uur per dag. De stijging komt onder meer doordat ze opdrachten van school krijgen die online moeten worden uitgevoerd.

07.20
Wat doe je als je graag samen muziek maakt maar door de coronamaatregelen nu niet samen kan komen? Het Tilburgse harmonieorkest L’Echo des Montagnes heeft daar iets op gevonden. Op initiatief van tweede dirigent Geerd Doomen heeft elke muzikant zichzelf thuis gefilmd, tijdens het spelen van Une belle histoire. Alle losse video’s zijn door Doomen verenigd in één video: en zo spelen ze dus toch samen.

Wachten op privacy instellingen...

07.15
Het Rode Kruis komt met een gratis online thuiscursus EHBO. Via de laptop of tablet leer je hoe je hulp kunt verlenen bij veel voorkomende ongelukjes thuis.

6.10
Eén op de vijf werknemers voelt zich momenteel onveilig op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Personeel in de zorg en in winkels, transportmedewerkers, beveiligers, schoonmakers en bouwvakkers geven regelmatig aan zich onveilig te voelen. Ook vindt een even grote groep dat de werkgever niet genoeg maatregelen neemt om ze te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

06.00
In Panama mogen burgers alleen nog op basis van hun geslacht op bepaalde tijden naar buiten. Mannen mogen er alleen nog op de dinsdag, donderdag en zaterdag de straat op voor boodschappen of een bezoek aan de apotheek. Voor vrouwen in Panama geldt dit op de andere doordeweekse dagen. Op zondag blijft iedereen binnen.

05.55
Vandaag wordt duidelijk: hoe gaan we verder na 6 april? Het kabinet buigt over de vraag of het merendeel van de coronamaatregelen wordt verlengd, en of er meer maatregelen nodig zijn.

05.50
Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten is gestegen tot boven de 3000. Meer dan 163.000 mensen zijn besmet.

05.15
Hoewel het evenement pas in september gepland staat, gaat het Bloemencorso Zundert dit jaar niet door. De voorbereiding zou in mei al moeten beginnen, volgens de organisatie.

Wachten op privacy instellingen...

05.10
Veel hartpatiënten blijven weg uit het ziekenhuis, uit angst voor het coronavirus, meldt NRC maandagavond. Volgens cardiologen is dit levensgevaarlijk.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

Wachten op privacy instellingen...