Liveblog

Coronanieuws: Aantal coronapatiënten op intensive care daalt weer

16 juni 2020 om 06:04 • Aangepast 23 juni 2020 om 21:54
nl
In de speciale teststraten van de GGD'en in het land hebben 113.800 Nederlanders zich de afgelopen twee weken laten testen op het coronavirus. Dat maakte het RIVM dinsdagmiddag bekend. Het resultaat is doorgaans negatief. In dit liveblog brengen we dagelijks alle nieuws rond de coronacrisis.

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het aantal bekende besmettingen van het coronavirus is wereldwijd de grens van acht miljoen gepasseerd.
  • Brabant telt na de cijfers van dinsdag 9615 officiële besmettingen, 29 meer dan maandag.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
Dit liveblog is gesloten. Woensdag houden we je in een nieuw liveblog weer op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis.

21.42
Sportverenigingen in Veldhoven hoeven voor de maanden maart, april en mei geen huur te betalen voor hun accommodaties. De huur wordt voor die maanden kwijtgescholden door de gemeente, zegt wethouder Daan de Kort.

Wachten op privacy instellingen...

21.10
De jongeren die maandagavond in het Helmondse Weverspark bokswedstrijden hielden hadden 'geen slechte bedoelingen'. Ze wilden eigenlijk met 10 tot 15 man trainen in het park, maar er kwamen steeds meer mensen kijken, waardoor het volledig uit de hand liep, zeggen ze. De burgemeester van Helmond heeft aan de organisator van de illegale wedstrijd een officiële waarschuwing gegeven.

21.06
Vanuit zijn bedrijfsruimte, een loods op een Cuijks industrieterreintje, verkoopt Fritz licht- en geluidinstallaties. Maar daar was ineens de coronacrisis en alles in de sector van Fritz-Events kwam op z'n gat te liggen. Frédéric Abrahams heeft 7 medewerkers in dienst, maar er was weinig meer te doen. En dus ging Fritz er nog iets anders naast doen: LEGO steentjes verhuren!

20.33
Cabaretier Rob Scheepers heeft het voor elkaar: hij gaat 22 keer optreden in een uitverkocht Philips Stadion. Wel corona-style: er kunnen per optreden honderd mensen komen kijken. De cabaretier uit Sterksel zag door de coronamaatregelen zijn kans schoon om in één klap de artiest te worden die het vaakst het Philips Stadion 'uitverkoopt'. En dat lukte zonder problemen: dinsdagochtend kondigde hij zijn stadiontour aan. Binnen een dag zijn alle kaarten weg.

Wachten op privacy instellingen...

20.25
Burgemeester Weterings van Tilburg heeft samen met zanger Kenny B. een cheque ter waarde van 22.700 euro uitgereikt aan de medewerkers van thuiszorgorganisatie Thebe. De cheque bestaat uit waardebonnen van 25 euro voor Tilburgse horeca. Zo snijdt het mest aan twee kanten: een steuntje in de rug voor de Tilburgse horeca-ondernemers én een blijk van waardering voor de (thuis)zorgmedewerkers. De actie was opgezet door burgerinitiatief WeCareNL.

Burgemeester Weterings en Kenny B reiken de cheque uit
Burgemeester Weterings en Kenny B reiken de cheque uit

20.18
Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast, meldt het ministerie voor Sociale Zaken.

Kinderdagverblijven en scholen mogen baby's, peuters en kleuters die koorts hebben nog wel de toegang weigeren. Die richtlijn geldt ook voor kinderen met een gezinslid dat klachten heeft die aan het coronavirus doen denken.

20.15
De zomervakantie komt langzaam in zicht. Maar die zal er dit jaar door het coronavirus heel anders uitzien dan normaal. Toch lijkt het er nu op dat je in sommige Europese landen alsnog terecht kunt voor een vakantie. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden? In deze video leggen we het precies uit.

18.43
Als de corona-epidemie alsnog zo uit de hand loopt dat er niet genoeg plaats is op de intensive care, moeten zorgverleners en jongeren daar voorrang krijgen. Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisaties voor die "zwarte fase" hebben opgesteld. De Tweede Kamer en het kabinet willen niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge verzekerde de Kamer eerder dat hij dat desnoods zou verbieden. Het kabinet ziet het liefst dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Loten zou ook nog kunnen, maar van alle kwaden is selectie op grond van volgorde van binnenkomst nog het minste, schrijft minister Martin van Rijn aan de Tweede Kamer. Van Rijn onderstreept dat er geen reden is om te vrezen dat het zover komt dat er een tekort is aan intensivecarebedden. Maar er moet desondanks een protocol komen, voor het geval het toch rampzalig misgaat. Dan moeten artsen houvast hebben aan regels met draagvlak in de samenleving.

18.17
Het zal wellicht geen heel grote verrassing zijn, maar deze coronatijden hebben streamingsdienst Netflix bepaald geen windeieren gelegd. We zijn in tijdens de lockdown massaal achter de tv gekropen. Inmiddels hebben nu zo'n 3,6 miljoen Nederlanders een abonnement bij Netflix. Die schatting maakt de Britse website Comparitech op basis van gegevens die de streamingdienst eerder bekendmaakte. Het aantal abonnees is sinds eind maart met ruim 400.000 gestegen. Ook in het eerste kwartaal waren er al meer gebruikers dan eind vorig jaar omdat door de lockdownmaatregelen mensen op zoek gingen naar andere vormen van vertier.

18.07
Een onverwacht effect van corona bij de bibliotheek: mensen brengen massaal hun biebboeken terug. En niet alleen hun biebboeken, ook andere boeken uit de boekenkast worden bij de bieb 'gedumpt'. In Eindhoven zijn ze er niet blij mee. Het ene na het andere afgedankte boek uit de privécollectie van mensen wordt achtergelaten. Mensen gooien ze in dezelfde bakken waar de biebboeken die terugkomen in worden gegooid. Die moeten daarin, omdat ze in coronatijd 36 uur in quarantaine moeten.

18.05
Het Amphia Ziekenhuis in Breda gaat het aantal bedden op de afdeling intensive care verhogen. Ook moeten er meer 'handen' komen om de intensieve zorg aan de patiënten in de extra bedden te kunnen geven. Met de uitbreiding is het Bredase ziekenhuis straks beter in staat om in drukke tijden - zoals aan het begin van de coronacrisis - patiënten in levensbedreigende toestand te helpen.

16.49
De gemeente Eindhoven vraagt inwoners om mee te inventariseren waar het te druk is in de stad. Nu er steeds meer maatregelen worden versoepeld, neemt de drukte toe zegt de gemeente en daardoor is het op sommige plekken lastig om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Inwoners van de stad kunnen nu met een pin op een kaart aangeven op welke plekken ze het te druk vinden.

16.45
Nederland gaat naar verwachting binnen enkele weken met Duitsland, Ierland en Polen een proef beginnen met 'grensoverschrijdende' corona-apps die (de geanonimiseerde) contacten vastleggen die een coronapatiënt recent heeft gehad. Die personen kunnen dan gewaarschuwd worden dat ze mogelijk besmet zijn, zodat de verspreiding van het coronavirus verder kan worden tegengegaan.

16.42
Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason. De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak.

16.37
Na drie dagen van toename is het aantal coronapatiënten op de intensive care dinsdag gedaald. Intensivisten behandelen momenteel 78 patiënten, negen minder dan op maandag. "Dat is gunstig. Dat is het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken", aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen 280 coronapatiënten, eentje minder dan op maandag.

16.18
De verkoop van elektrische snorfietsen en e-bikes verliep in mei uitzonderlijk sterk. Volgens branchevereniging BOVAG zijn mensen vanwege het coronavirus acuut op zoek naar een alternatief voor het ov. Daarnaast kijkt men naar nieuwe manieren om de vakantie of vrije tijd te besteden. De vereniging merkt ook dat potentiële kopers de laatste tijd minder op de centjes letten, omdat bijvoorbeeld hun dure vakantieplannen in duigen zijn gevallen.

15.00
Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond verwacht eind deze week weer op volledige capaciteit te draaien. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. De vleesverwerker moest dicht na een corona-uitbraak onder het personeel.

14.00
Vandaag zijn er 140 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. 29 van hen komen uit Brabant. Er zijn vier patiënten gemeld die vanwege het virus in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 5 personen als overleden gemeld, zo meldt de RIVM.

Het totaal aantal besmettingen is opgelopen tot 49087. Het dodental staat inmiddels op 6070.

Wachten op privacy instellingen...

Grafiek van het aantal coronadoden:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


12.40
In de speciale teststraten van de GGD'en in het land hebben 113.800 Nederlanders zich de afgelopen twee weken laten testen op het coronavirus. Het resultaat is doorgaans negatief: van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, bleek 1,7 procent positief. Die tussenstand maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekend.

12.10
De rechtszaken die tegen de luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia waren aangespannen, vanwege het niet terugbetalen van vliegtickets zijn gedeeltelijk van de baan. Transavia is tot een schikking gekomen met de passagiers, KLM behoudt de mogelijkheid om zich te verweren. Veel consumenten moeten nog geld terugkrijgen van de luchtvaartmaatschappijen omdat zij de vlucht niet konden uitvoeren vanwege corona. Een groep van 110 consumenten spande in samenwerking met claimbureau Aviclaim een rechtszaak aan om de betaling via de rechter af te dwingen.

11.41
Vakbeurzen worden onterecht getroffen door de strenge coronamaatregelen. Ze zijn vergelijkbaar met grote bouwmarkten en woonwarenhuizen als IKEA, die onder bepaalde voorwaarden geopend mogen zijn. De vakbeurzensector vindt het niet juist dat hij op een lijn zit met festivals, concerten en sportwedstrijden, die het kabinet nog niet toestaat. Dinsdag gaat er een schriftelijke noodkreet naar het kabinet.

11.21
Burgemeesters van vijftien gemeenten, waaronder Breda en Eindhoven, denken 1,25 miljard euro nodig te hebben om bewoners van kwetsbare wijken te kunnen helpen. Door de coronacrisis is er volgens hen nu al een terugval in de wijken te zien, zodat er snel actie nodig is om te voorkomen dat de investeringen en ontwikkelingen van de afgelopen jaren teniet worden gedaan. De schade zal dan nog jarenlang blijven doorwerken, vooral onder jongeren die al minder perspectief hebben, stellen ze.

11.14
Basisschool Op Dreef in Putte is tot nader order gesloten vanwege een coronabesmetting. Dat bevestigt Stéphane Cépèro, de voorzitter van het College van Bestuur van onderwijsinstelling Lowys Porquin.

10.00
"Wie is er bang, voor de tweede golf?" Pater Moeskroen in ieder geval niet. Om de coronacrisis net even beter door te komen speelde de feestband dinsdagochtend live voor het station in Den Bosch 'Mondkapje'. Een aangepaste versie van de vroegere hit ‘Roodkapje’.

9.16
Vakbond CNV vindt dat de overheid alles op alles moet zetten om zoveel mogelijk mensen naar nieuw werk te begeleiden. "Alleen zo voorkomen we een hausse aan langdurig werklozen", aldus CNV in een reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). CNV spreekt van een 'ongekende' economische krimp van zes procent die het CPB voor dit jaar voorziet door de coronacrisis, met zeven procent werkloosheid volgend jaar.

8.50
Er moet een alternatief komen voor mensen die door een medische aandoening of beperking geen mondkapje kunnen dragen in het openbaar vervoer. Hiervoor pleiten reizigersvereniging Rover en Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Reizigers met onder meer longproblemen of met andere fysieke beperkingen aan bijvoorbeeld handen en armen moeten het openbaar vervoer nu noodgedwongen mijden omdat zij geen mondkapje kunnen dragen, aldus de organisaties.

8.26
Topman Frank Oostdam van de koepelorganisatie van reisondernemingen ANVR verwacht dat veel reisaanbieders de komende maanden failliet zullen gaan als gevolg van de coronacrisis.

07.50
Tientallen jongeren negeerden maandagavond de coronavoorschriften in het Weverspark in Helmond. Daar werd gebokst - terwijl contactsporten verboden zijn - en vele tientallen mensen stonden hierbij te kijken zonder anderhalve meter afstand te houden.

7.31
De terugkeer van Domino Day is vanwege de coronacrisis doorgeschoven naar volgend jaar. De show zal nu in maart 2021 te zien zijn bij RTL 4. Dit meldde de zender maandagavond aan RTL Boulevard. Begin 2020 werd nog bekendgemaakt dat na elf jaar opnieuw een poging zou worden gedaan om het wereldrecord van het grootst aantal omvallende dominostenen neer te zetten. De show werd in 2009 voor het laatst uitgezonden. Toen keken 2,9 miljoen mensen.

7.01
Mede vanwege de coronacrisis zal de Nederlandse economie dit jaar met zes procent krimpen. Daarnaast zal de werkloosheid verdubbelen. Dat laat het Centraal Planbureau (CPB) weten in de juniraming. Voor 2021 wordt dan weer gerekend op een economische groei met drie procent. De werkloosheid zal volgens het CPB dit jaar verdubbelen.

Wachten op privacy instellingen...

6.26
Door de coronacrisis hebben 54.000 studenten meer dan vorig jaar een studieachterstand opgelopen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft dat laten uitzoeken door ResearchNed. De vertraging hangt samen met het wegvallen van lessen, laboratorium- en practicumonderwijs en stages, en thuis geen goede faciliteiten hebben.

Wachten op privacy instellingen...

6.00
Ondanks de crisis als gevolg van de uitbraak van het coronavirus maken weinig Nederlanders zich zorgen om hun baan. Dat meldt hypotheekverstrekker MUNT Hypotheken dat onderzoek liet doen onder ruim duizend Nederlanders. Van hen is slechts een op de vijf bang zijn of haar baan te verliezen.

03.31
De grote demonstraties in Amsterdam en Rotterdam hebben volgens de lokale GGD'en nog niet geleid tot flinke verspreiding van het coronavirus. Intussen kleurt de provincie Zuid-Holland rood als het nieuwe epicentrum op de Nederlandse coronakaart, meldt het AD. Sinds 1 juni komt bijna 32 procent van de positieve testen uit die provincie en 44 procent van de ziekenhuisopnamen in Nederland.

03.30
Neemt het aantal coronapatiënten op de intensive care nog verder toe? Na drie achtereenvolgende dagen van stijging meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag tijdens de wekelijkse persconferentie of de coronadrukte ook voor een vierde dag toeneemt.

01.00
Het aantal bekende besmettingen van het coronavirus is wereldwijd de grens van acht miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!