Artikelen over Q-koorts

Steunpunt voor coronapatiënten C-support staat in de startblokken: 'In het najaar aan de slag'

Achter de schermen is Annemieke de Groot, directeur van Q-support, hard aan de slag met de oprichting van C-support. Een expertisecentrum waar coronapatiënten terechtkunnen met hun al hun vragen. Dit volgens het model van Q-support dat in 2013 werd opgericht als steunpunt voor Q-koortspatiënten. “In het najaar gaan we als C-support zeker aan de slag”, stelt De Groot zondag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.

Annemieke de Groot in KRAAK.

Richard was jarenlang hondsberoerd door Q-koorts, nu wil hij de onderste steen boven

Richard van den Akker (50) uit Schijndel dacht eerst dat er niks aan de hand was, toen hij in 2008 een flinke griep kreeg die na een week alweer over was. Jaren later bleek hij Q-koorts te hebben, en nu heeft hij zich vastgebeten in het Q-koortsdossier. Omroep Brabant en Follow the Money vroegen jullie welk nieuwsfeit we volgens jullie moesten onderzoeken. We kozen voor Richards idee. Hij vertelt ons waarom hij wil dat de onderste steen boven komt op Q-koortsgebied.

Richard van den Akker (Foto: Miro Lucassen)

Amber is Q-koortsslachtoffer en krijgt niet de 15.000 euro waar ze recht op heeft: 'Ik ben wanhopig'

Slachtoffers die ziek zijn geworden tijdens Q-koortsepidemie van 2007 tot 2012 hebben recht op een tegemoetkoming van 15.000 euro. Die afspraak werd afgelopen jaar gemaakt in het kabinet. Vrijdag verloopt de deadline waarop slachtoffers antwoord krijgen op hun aanvraag. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat er een groep slachtoffers tussen wal en schip is geraakt. Zij hebben om verschillende redenen geen vergoeding gekregen, terwijl ze daar vermoedelijk wel recht op hebben. De 26-jarige Amber Schreuders uit Heusden is zo'n slachtoffer: "Ik ben wanhopig."

Q-koorts slachtoffer Amber (26).

Meer Q-koortsdoden dan gedacht, 'Mogelijk geen 95 maar 138 dodelijke slachtoffers'

Er zijn waarschijnlijk veel meer Q-koortsdoden gevallen dan gedacht. Dat meldt ZEMBLA. Dit onderzoeksprogramma heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gegevens opgevraagd van nabestaanden die een beroep hebben gedaan op de tegemoetkoming Q-koortspatiënten. Als alle aanvragen goedgekeurd worden, zijn er 138 dodelijke slachtoffers gevallen door Q-koorts. Tot nu toe zijn 95 dodelijke slachtoffers geregistreerd.

Q-koorts wordt opgelopen door onder meer besmette geiten (archieffoto)

'Gaat de dokter me beter maken?' Artsen gaan jonge Q-koortspatiëntjes onderzoeken

Artsen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht willen kinderen met Q-koorts onderzoeken. Mogelijk volgt daarop een veel langer en uitgebreider onderzoek naar mogelijke behandeling en medicijnen. Angela van der Pluim uit Hank is moeder van het jongste Q-koorts patiëntje van Nederland, de 7-jarige Emma. Zij reageert blij: "Je kan wel begrijpen hoe blij en dankbaar wij zijn dat er eindelijk iemand is die de kinderen wil gaan zien. Ik kan wel huilen van blijdschap."

Weer meer geiten in Brabant (foto: archief).