Artikelen over Bevrijdingsdag

60-koppig harmonieorkest brengt vanuit huis muziekstuk ten gehore: 'Apart maar toch samen'

Eigenlijk was het plan van harmonie Sub Umbra uit Veldhoven om dinsdag te spelen in Oirschot ter ere van Bevrijdingsdag. Maar gezien de omstandigheden moest er, zoals door alle activiteiten, ook door dit optreden een streep. “Stilzitten is voor ons als muzikanten echter geen optie”, legt Lianne van den Boogaard namens de harmonie uit. “En dus zijn we allemaal thuis aan de slag gegaan met het stuk Arromanches.”

Een deel van de orkestleden van Sub Umbra uit Veldhoven. (Beeld: YouTube)

Automonteur Martijn wil Bevrijdingsdag toch vieren met muziek en zet online bevrijdingsfestival op

Bevrijdingsdag had dit jaar een extra bijzonder feest moeten worden. Het is tenslotte precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Maar vanwege het coronavirus zijn alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten afgelast en vieren Nederlanders deze officiële feestdag thuis. Tot verdriet van automonteur Martijn van Bebber (46) uit Berlicum. Maar die liet het er niet bij zitten. Hij zette een online bevrijdingsfestival op, met lokale artiesten.

Martijn van Bebber nam het initiatief voor het online festival (foto: Martijn van Bebber).

'We zullen ook deze crisis overwinnen', zegt commissaris Wim van de Donk tegen de Brabanders

Niet samenkomen om samen de oorlogsdoden te gedenken én ook niet samen de vrijheid vieren. Het coronavirus zorgt ervoor dat 4 en 5 mei er dit jaar heel anders uitzien. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal in Den Bosch het bevrijdingsvuur aansteken, enkel in gezelschap van burgemeester Jack Mikkers. Via Omroep Brabant richt hij zich daarom tot de Brabanders, in een toespraak die zaterdag vanaf 18.20 uur elk uur op tv wordt uitgezonden.

Commissaris Wim van de Donk benadrukt dat we samen door de crisis moeten.

Bevrijdingsdag in Brabant: Brandende fakkels, concerten en rennen voor vrijheid [FOTO'S]

We vieren de vrijheid dit jaar onder meer met Jett Rebel, Caro Emerald, MainStreet en Dotan. De artiesten vertrokken dinsdagochtend vanaf vliegbasis Gilze-Rijen in helikopters en per bus naar de verschillende bevrijdingsfestivals die Nederland deze 5 mei rijk is. Als ambassadeurs van de vrijheid doen ze dinsdag onder meer Den Bosch aan. Op veel plekken in Brabant zijn er evenementen. Maar door het onstuimige weer verloopt niet alles vlekkeloos.

Ambassadeurs van de Vrijheid touren vanaf Gilze-Rijen per heli langs Bevrijdingsfestival