Artikelen over Zwarte Piet

Veel politie op de been bij demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven

Op iedere hoek van het Stadhuisplein in Eindhoven was zaterdagmiddag politie op de been om een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet rustig te laten verlopen. Ook op andere plaatsen in de stad was veel politie. Vorig jaar tijdens de intocht van Sinterklaas liep een protest van de tegenstanders van Zwarte Piet in Eindhoven flink uit de hand. Deze keer bleef het, in een hoekje van het Stadhuisplein en omgeven door politie, rustig.

Het Kick Out Zwarte Piet protest in Eindhoven (Foto: Rob Engelaar)

'Dit stemt mij heel droevig', sinterklaasintocht Den Bosch houdt gemoederen op social media bezig

Kinderen met pietenmutsjes op het hoofd, die vrolijke sinterklaasliedjes zingen. Volwassenen die de kinderen overschreeuwen met anti-zwarte pietenleuzen. Andere volwassenen, pro-pieten, die dat weer proberen te overstemmen door hun motoren te laten ronken. En overal op straat politie. Zo ziet de Bossche sinterklaasintocht in 2019 eruit. Social mediagebruikers zijn verontwaardigd, of zelfs verdrietig. "Dit stemt mij heel droevig."

Sinterklaasintocht met demonstraties en politiemacht in Den Bosch: 'Ongelofelijk'

Na de vele sinterklaasintochten van zaterdag, is het zondag onder meer de beurt aan Den Bosch om de goedheiligman te ontvangen. Actiegroep 'Den Bosch Kan Het' grijpt de gelegenheid aan om te demonstreren tegen de figuur zwarte piet. De harde kern van FC Den Bosch heeft haar 'leden' opgeroepen om juist de voorstanders van zwarte piet massaal te komen steunen. Ook zijn al aanhangers van Pegida, fervent voorstanders van zwarte piet, gesignaleerd.

De harten van een gezin kloppen vol verwachting. (foto: Collin Beijk)

Raadsvragen om carnavalsoutfit burgemeester Jorritsma: 'Hij moet zijn excuses aanbieden'

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven droeg met carnaval een Friese hoed en een sjerp waarop met grote letters stond: ‘BLOKKEER-FRIES’. Hij zette een foto van zijn carnavalsoutfit op Twitter en toen begon de ophef: 'Shame on you!' en 'Niet slim gekozen deze outfit' waren onder meer de reacties onder zijn foto. De partijen D66 en Denk stellen nu raadsvragen over de outfit en wijzen daarbij op de demonstraties in Eindhoven tijdens de Sinterklaasintocht.

De burgemeester droeg tijdens carnaval een sjerp met daarop de tekst: 'Blokkeer-Fries'.

Schenden van gedragscode gemeenteraad vaak zonder ernstige gevolgen: 'Hoogstens een berisping'

Als gemeenteraadsleden de gedragscode van de raad schenden, heeft dat vaak geen ernstige gevolgen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in reactie op een onderzoek dat de burgemeester van Eindhoven heeft ingesteld naar twee gemeenteraadsleden. Raadsleden Tjerk Langman (LPF) en Linda Hofman (CDA) worden ervan beschuldigd zich niet aan de gedragscode te hebben gehouden. Hun uitingen op social media over de demonstratie tegen Zwarte Piet liggen nu onder de loep.

De intocht van Sinterklaas in Eindhoven vorig jaar. (Foto: Karin Kamp)