Artikelen over Hoogwater

Bezwijkt de dijk of houdt hij het? 25 jaar geleden stond telefoon roodgloeiend bij het crisisteam

“Ik zat hier ’s avonds laat nog te werken en plotseling kwam er een man binnenlopen.” Aan het woord is voormalig dijkgraaf Bastiaan Snoek. “'Gaat de dijk door of niet?', vroeg hij. Ik zei: 'De dijk gaat niet door!' Die man was door zijn vrouw gestuurd omdat ze niet kon slapen. Ze was bang dat de dijk zou doorbreken. Die man vertrok vervolgens weer om aan zijn vrouw te gaan vertellen dat ze rustig kon gaan slapen: de dijk ging niet door.”

Gaat de dijk door of niet: 25 jaar geleden stonden de dijken in Brabant op doorbreken

Dijken stonden 25 jaar geleden op doorbreken en er was geen evacuatieplan

Begin volgend jaar is het een kwart eeuw geleden dat ook in Brabant de dijken op doorbreken stonden. In die hoogwaterperiode van 1995 was Bastiaan Snoek dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. In de regio Altena kreeg hij in die tijd te maken met dijken die op het punt stonden om te bezwijken en met drie gemeenten die géén evacuatieplannen in de kast hadden liggen. Vijftigduizend inwoners liepen acuut gevaar om door het water verzwolgen te worden.

25 jaar geleden stonden de dijken in Brabant op doorbreken

Storm zorgt voor extreem hoogwater in Biesboschpolder: dieren op de vlucht

De Biesboschpolder de Noordwaard bij Werkendam krijgt het met de storm van woensdag zwaar te verduren. Door een combinatie van springtij, storm en een afnemende maan zal de polder de komende uren volledig onder water komen te staan. Behalve de huizen op terpen, die hoog en droog staan, zullen de wegen en paden in de polder de komende dagen volledig onder het water verdwenen zijn. Dieren zijn massaal op de vlucht geslagen. Ook op andere plekken in Brabant, zoals in het Rivierengebied Altena, is sprake van hoog water.

Extrem hoogwater in Biesboschpolder de Noordwaard