Artikelen over Eten en drinken1:09Kweekvlees is nog niet op de markt maar we vinden er wel wat vanKweekvlees voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-je-bedshow. Het is voor ons 'simpele' mensen amper voor te stellen dat je vlees kunt eten zonder dat er een dier voor is geslacht. “We vinden het raar. Maar als we er langer over praten, ook weer niet.”Kweekvlees is hard op weg naar ons bord, dit moet je wetenKweekvlees, het klinkt als iets eigenaardigs en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit op ons bordje ligt. Onlangs mocht een select gezelschap de allereerste kweekvleesburger in Europa proeven, gemaakt uit stamcellen van een koe. Maar wat is kweekvlees en wat kan het ons brengen?Leon proefde kweekvlees en weet nu zeker: 'Ik wil m'n koeien laten leven'Een sissende hamburger, vers van de barbecue, terwijl de koe van wie het vlees komt nog vrolijk door de wei hobbelt. Je zou denken, dat is toekomstmuziek. Maar dit innovatieve stukje vlees is dichterbij dan je denkt. Veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode proefde de eerste kweekvleesburger in Europa. Hij hoopt in de toekomst een kweekvleesboerderij te openen op zijn erf. 1:20Oma Mia (92) kookt met kleindochter Bibi en is een grote hit op TikTokZe moet er zelf nog een beetje aan wennen, maar oma Mia is een ware hit op TikTok en Instagram. Samen met haar kleindochter Bibi Loomans kookt ze gerechten zoals vroeger. Honderdduizenden mensen bekijken de filmpjes van Bibi en Mia en er komt nu zelfs een kookboek. "Eerst durfde ik dit helemaal niet te doen."'No waste army' helpt Griekse boeren van 30.000 kilo watermeloenen afDe Bredase organisatie tegen voedselverspilling 'No waste army' schiet twee Griekse boeren te hulp door 30.000 kilo watermeloenen aan de man te brengen. Zodat boeren Gerasimos en Pantelis in elk geval nog wat verdienen. "En dat gaat lukken", vertelt Thibaud van der Steen. Vrijdagochtend vertrekken vanuit het Griekse dorpje Lechaina twee vrachtwagens met pitloze watermeloenen. Van de vracht is al 29.000 kilo verkocht, geeft Thibaud aan. Frank kan geen biljartje leggen door zomerstop, nu bakt hij worstenbroodNormaal gesproken doet Frank van Boxtel uit Oosterhout (74) mee aan biljartwedstrijden, maar vanwege de vakantie ligt dat nu stil. Om eenzaamheid te voorkomen, gaat hij daarom deze zomer samen met zijn vrouw Elly onder meer worstenbroodjes bakken, op initiatief van de ZOMERschool Oosterhout.Deze vier Brabantse restaurants staan vanaf nu in de MichelingidsVan Franse Bistrokost tot gepekelde zalm: Brabant heeft er drie Michelinrestaurants bij. Deze restaurants met culinaire hoogstandjes zijn door de de inspecteurs van Michelin toegevoegd aan de Michelingids. Bleue Bar Bistro in Breda, De Wilg in De Mortel, Mout&Hout in Vessem en Reblochon in Haaren behoren nu tot de beste restaurants van Nederland. Maar of ze met een Michelinster mogen pronken, wordt pas later bekend.Supermarkten omzeilen tabaksverbod: openen tabakswinkel in hun pandMeerdere Brabantse supermarkten willen het tabaksverbod omzeilen door in, of in de buurt van hun winkelpand een aparte tabaksshop te openen. Opvallend: ook de eigenaren van een Albert Heijn in Kaatsheuvel beginnen een tabakswinkel in hetzelfde gebouw als de supermarkt, terwijl Albert Heijn naar buiten toe uitdraagt zich in te zetten voor een 'rookvrije generatie'. Een ondernemer begrijpt de kritiek op dit soort constructies, maar is ook kritisch op het overheidsbeleid.'t Zusje wordt Die Schwester: succesvol restaurant in Duitse handenMet 36 locaties in Nederland is restaurantketen 't Zusje een groot succes. Het tapasrestaurant vindt haar oorsprong in Uden, toen eigenaar Peter Smits een broodjeszaak overnam. Inmiddels komt de keten deels in Duitse handen, zodat ook daar vestigingen gaan openen.1:29Zo hou jij het hoofd koel in de keuken met deze hittetips van DannyDe meest gegoogelde vraag dit weekend in Brabant was: 'Wat eet je met warm weer?' Na alle regen van de afgelopen maanden lijken we niet verder te komen dan rookworst en stamppot. Chefkok en tv-icoon Danny Janssen uit Geertruidenberg weet raad. Met deze video hou jij het hoofd koel in de keuken ondanks deze hitte. VideoMcDonald's mag geen restaurant in Deurne bouwen: 'Oorlog nog niet gewonnen'Voorlopig komt er toch geen McDonald's in Deurne. De vergunning om een restaurant te bouwen in de wijk Walsberg is afgewezen door het college van burgemeester en wethouders. Voor veel inwoners is het een grote opluchting, aangezien zij de komst van een het fastfoodrestaurant niet zagen zitten. Toch gaat de vlag nog niet uit, want McDonald's heeft nog zes weken om in beroep te gaan. Dit is de uitvaarttaart van Stella (17): 'Ik wil stage lopen bij Robèrt'“Het moest iets met eten zijn en iets met de dood”, legt Stella Wouters (17) uit Veldhoven de opdracht voor haar uitvaarttaart uit. Ze deed mee aan de wedstrijd voor de mooiste begrafenistaart van het Uitvaartmuseum in Amsterdam en won. En hoewel een uitvaartceremonie voor de meesten het einde betekent, is dit voor haar pas het begin van haar banketbakkerscarrière. Het doel? Duh. Heel Holland Bakt, natuurlijk.1:12Patisserie springt op de hype van de Dubai-chocoladereep: 'Zo uitverkocht'Wie een beetje over TikTok scrollt, ziet zijn tijdlijn ermee vol staan. De 'viral' pistachereep, overgevlogen uit Dubai, met als geheim ingrediënt künefe erin. Ook bij een patisserie in Vught is de hype geland. Ze moeten alleen nog even leren hoe ze de naam uitspreken.1:48Wereldwijde primeur: dit IKEA-restaurant verspilt de helft minder voedselEen wereldwijde primeur in de strijd tegen voedselverspilling voor IKEA in Son. Het is een van de eerste vestigingen van de internationale meubelgigant waar veel minder goed voedsel op het eind van de dag in de prullenbak belandt. In 2017 was dat nog 438 kilo per week, nu is het nog maar minder dan de helft. Daarmee scoort de vestiging wereldwijd zelfs bovengemiddeld.Een week lang geen suiker eten, dat valt niet mee voor een zoetekauwWe eten met z'n allen veel meer suiker dan we denken. Geschat wordt dat het dagelijks zeven suikerklontjes zijn, maar het zijn er maar liefst veertien! Ruim 75.000 mensen zeggen één week 'nee' tegen suiker en 'ja' tegen gezonde voeding tijdens de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. En ik ben er één van.0:56'IJs & Spijs' is de beste ijssalon van 2024: 'Subliem perenijs'Hoewel het in de verste verte nog geen weer is voor een verkoelende versnapering, is 'IJs & Spijs' in Haps vrijdag uitgeroepen tot 'Beste ijssalon van het jaar 2024'. De zes genomineerden werden onder meer door mystery guests bezocht. De anonieme proevers smolten van geluk bij het proeven van het ambachtelijke perenijs van eigenaar Mark van Gaal. Het perenijs kreeg niet voor niets de kwalificatie: subliem. Boeren over ons eetgedrag en hang naar avocado's: 'Oppervlakkig en gejaagd'Musea zijn vaak stedelijk, elitair en een grove boer past daar niet echt in. Een scherpe uitspraak, maar volgens kunstenares Wapke Feenstra is er niet veel aandacht voor de plattelandscultuur in de grote musea. Vijf Brabantse boeren hebben nu toch een plekje weten te veroveren in het Van Abbe in Eindhoven. In de tentoonstelling Soils vertellen vijf melkveehouders over hun band met de grond waarop hun dieren grazen. En ze nemen geen blad voor de mond wat betreft ons eetgedrag. Gedenkteken tegen dierenleed staat nog geen twee uur en dan is 't wegDe Tilburgse afdeling van de Partij voor de Dieren toog zaterdagochtend naar vleesverwerker Vion om een gedenkteken te plaatsen bij de, in haar ogen, ‘dierenleedfabriek’. Twee uur later blijkt het kruis met koeienprint vlakbij de slachterij in Tilburg al te zijn verdwenen. "We hebben het nergens in de omgeving gevonden, iemand heeft het meegenomen."Thuisbezorgd zwicht voor Brabant en voegt 'friet' toe aan bestellijsten Het is Omroep Brabant-radioprogramma Wakker! eindelijk gelukt: gerechtigheid voor friet. Presentator Koen Wijn ergerde zich dood dat bezorgservice Thuisbezorgd enkel ‘patat’ als categorie gebruikte. Na een weekje campagne voeren op de radio en sociale media is het hoge woord eruit: friet is officieel een categorie geworden, en wel onder druk van Brabanders.Hoe ‘smaakloos’ zijn de toegestane vapes? ‘Tonen van rijp fruit’Sinds 1 januari is de verkoop van vapes met smaakjes verboden in Nederland. Vanaf dat moment zijn alleen nog vapes met een ‘tabaksmaak’ toegestaan, want: tabak zou minder aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren. Voor Brabantse handelaren was het reden te verhuizen naar België. Maar zijn de legale vapes wel zo anders dan de smaakjesvapes die jongeren nog volop online bestellen? Brabantse jongeren trekken zich niets aan van vapeverbodBrabantse jongeren gebruiken, ondanks het verbod, nog steeds vapes met een smaakje. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant, ingevuld door tientallen jongeren. Nu ze niet meer terecht kunnen bij de lokale winkels, wijken ze uit naar social media. Vooral Telegram en Snapchat zijn populair onder dealers, die hun bestellingen sinds het verbod zien toenemen.Van deze vapes kun je high worden, en dat staat niet op de verpakkingTussen de 46 vapes die Omroep Brabant wetenschappelijk liet onderzoeken trokken twee exemplaren extra de aandacht. Hierin zit CBD, ook wel bekend als wietolie. Opvallend: als je deze stof verwarmt wordt het THC, de stof waar je high van kan worden. Maar op de verpakking wordt hier niet voor gewaarschuwd. “Als je dit gebruikt en je gaat autorijden, heb je een probleem.” Het is niet de enige verpakking die onvolledig is…‘Telegram-vapes’ gevaarlijker dan gedacht: ‘Dit is een eye-opener’Vapes met een smaakje zitten vol met gevaarlijke stoffen, blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant in samenwerking met Avans Hogeschool in Breda. De ingrediëntenlijst van deze, vaak via social media bestelde, wegwerpvapes zijn daarnaast onvolledig en dus is het maar de vraag wat je precies koopt. Uit het onderzoek blijkt ook dat gevaarlijke stoffen in de vorm van micro-druppeltjes direct in je lijf terecht komen: ‘Stofjes die in de vloeistof zitten komen direct in je longen terecht’.Smullen van slakken? 'Laat die zonder huisje liggen, die zijn echt smerig'Al die slakken die momenteel door de tuinen schuifelen, we proberen ze te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Koffieprut, bier en slakkenkorrels, niets is echt effectief. Maar zou je ze niet als luxe lekkernij in de oven kunnen bakken, overgoten met lekkere kruidenboter? Van vervloekte slak naar smakelijke escargot. We vroegen het twee culinaire kenners. Zorgen bij GGD's om jongeren die steeds meer drinken en rokenGGD's in Brabant maken zich zorgen over jongeren die steeds meer drinken en roken. Zo blijken in twee van de drie regio's meer jongeren alcohol te drinken dan in de rest van Nederland. Daarnaast neemt het aantal scholieren dat rookt of vapet toe. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. 1:18'Friet' en geen 'patat': juf van Kyenna (6) rekent het fout Wat ons betreft heeft de Tilburgse Kyenna (6) een schrijfopdracht op school perfect uitgevoerd, maar haar juf van OBS De Vuurvogel dacht daar anders over. Kyenna moest bij de opdracht 'patat' opschrijven, de oefening was namelijk bedoeld om de a-klank te oefenen, maar Kyenna schreef (uiteraard) frietjes. En dus ging er een streep door haar antwoord. Tot grote teleurstelling van het meisje. "Hier in Brabant onder de rivieren zeggen we gewoon friet en geen patat."Weinig varkens in de wei, boer Maarten legt uit hoe dat komtWe kijken altijd graag naar dansende koeien als die in de lente weer de wei in mogen. Maar dartelende varkens zijn vrijwel nooit te zien. Varkenshouder Maarten Rooijakkers liet zondagmiddag zijn varkens wel los om de lente te vieren. Maar het was een klein clubje. Varkens op grotere schaal loslaten, is volgens hem niet mogelijk. Dat heeft volgens de varkenshouder te maken met veel dingen: de regels, de markt, de boterham van de varkenshouder en het gedrag van consumenten. Vrijgezellenfeesten niet meer welkom in dit café na overlastVrijgezellenfeestjes zijn niet langer welkom in het café van de Bossche Brouwers. Als eerste café in Den Bosch hebben ze een verbodsposter voor vrijgezellenfeesten op de deur gehangen. Een week geleden was de spreekwoordelijke druppel toen er drie vrijgezellenfeesten tegelijk binnen waren die voor veel overlast zorgden. "Mijn personeel voelde zich belaagd en mijn vaste klanten draaiden om toen ze de luidruchtige piemelpakken met hun vrienden binnen zagen", vertelt eigenaar Leonard Hamers.1:18De Bossche Bol wordt duurder, maar dat houdt ons niet tegenLaten we maar gewoon met de deur in huis vallen: de Bossche bol is duurder geworden. De cacao-oogst is grotendeels mislukt, waardoor de chocolade duurder is geworden, dus het jasje van onze favoriete slagroombol ook. Natuurlijk een zwarte dag voor Bosschenaren. Zelfs bij opperbol Jan de Groot betaal je nu tien cent extra. Is dit het begin van het einde, of valt dat allemaal wel mee? 1:04Sebas (10) is de koning van de poffertjes op de vrijmarkt in BladelJong geleerd, oud gedaan. Dat is wel van toepassing op de 10-jarige Sebas die met zijn poffertjeskraam op de vrijmarkt in Bladel staat. Met de Oudhollandse lekkernij weet hij veel bezoekers blij te maken en dat levert hem zelf ook wat op. "Ik denk niet dat ik met lege handen naar huis ga."Klap voor de rookworst: EU zet streep door schadelijke aroma'sSchadelijke rookaroma's in de oer-Hollandse Unox-rookworst, die wordt geproduceerd in Oss, worden verboden. Daar stemden lidstaten van de Europese Unie woensdagmiddag over. Producenten die nu nog werken met de schadelijke aroma's, krijgen twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. Bruin water uit de kraan in Chaam: na dagen is oorzaak duidelijkDagenlang bleef het onduidelijk voor inwoners van Chaam waarom ze het water uit hun kraan niet mochten drinken. Waterbedrijf Brabant Water komt nu met het antwoord waarom het drinkwater bruin was: er zat grondwater bij. "Het is via huizen in het leidingnet terechtgekomen." 1:53Jürgen maakt het lekkerste worstenbroodje: 'Mijn vader zou trots zijn'Het is een bijzondere overwinning voor Jürgen van Dongen uit Terheijden, winnaar van ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024’. Twintig jaar geleden deed zijn vader Jan voor het eerst mee aan de wedstrijd en hij won. Twee weken geleden overleed Jan en dat maakt de winst voor Jürgen extra bijzonder. “Mijn vader was mijn grote inspirator. Ik weet zeker dat hij heel trots zou zijn.” 0:42Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: dit zijn de winnaars van 2024Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om 'Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024'. Het is al voor de zesde keer dat Jürgen de wisselbeker mee naar huis mocht nemen, voor het laatst in 2016. Hij nam de prijs met tranen in zijn ogen in ontvangst omdat zijn onlangs overleden vader er voor het eerst niet bij was. "Ik heb alles van hem geleerd en het recept is nooit veranderd."0:57Zelf kroketten maken: een familietraditie in de zaak van Jacky en JordyBij Snackroom Van den Akker in Schijndel maken drie generaties al jaren zelf hun snacks, waaronder de populaire kroketten en bamischijven. Van het bereiden tot frituren, alles doen ze zelf. Elke ochtend staan vader Jacky (50) en zoon Jordy van den Akker (21) in de keuken om hun specialiteit te maken. (O)pa Rini inmiddels niet meer. “Maar het is en blijft een echt familierecept”, zegt Jacky trots. Duizenden satéstokjes prikken op Paaspop: 'keihard bikkelen' voor TheoZijn eigen foodtruck begon als een droom, maar na een wijntje bij zonsondergang op Aruba werd deze droom werkelijkheid. Sinds een paar jaar verkoopt Theo van der Dungen uit Schijndel stokjes saté in zijn eigen foodtruck: Satheo. Hij mist inmiddels bijna geen festival en trekt met zijn ‘gekheid op een stokje’ veel bekijks: “Het is geen romantiek, maar keihard bikkelen”, zegt hij. Ook dit weekend op Paaspop.2:07Extra betalen voor plastic frietbakjes, maar de verduurzaming blijft uitHet werd vorig jaar groots aangekondigd: bij een koffiezaak of snackbar moet je extra betalen voor een plastic wegwerpverpakking. Het leidde tot een storm van kritiek bij ondernemers en bij klanten, waarop het kabinet besloot dat er voorlopig niet gehandhaafd zou worden. Maar dat betekent niet dat de ingevoerde plastictoeslag voor de consument daarmee is verdwenen. "Ik reken vijf cent per bakje."Deze boer is blij dat Jumbo stopt met kiloknallers: 'Niet mee stunten'‘Hoera!’ Dat de eerste reactie van biologisch varkens- en rundveehouder Kees Scheepens uit Oirschot toen hij hoorde dat de Jumbo geen kiloknallers meer gaat verkopen. De varkenshouder vindt de tijd rijp voor een Nederland dat een dierwaardige veehouderij krijgt. "Je moet niet met vlees stunten. Mensen moeten begrijpen dat vlees van een intelligent dier als een varken een luxe product is."2:11Hoe vetter, hoe beter is het motto van Manon die daarmee scoort op TikTokDe 27-jarige Manon van Happen uit Eindhoven is een hit op Instagram en TikTok dankzij recepten van bizar vette snacks. Onder het motto ‘Hoe vetter de better’ eet ze een pizza Frikandöner, laat ze zien hoe je frikandellenspaghetti maakt of een ‘kapsalonboot’. 1:42Geluksvogels mogen al voorproeven van het prijswinnende ijs van GijsGijs Kennis uit Duizel probeert het al jaren, maar afgelopen maandag is het hem echt gelukt: het binnenslepen van de Gouden IJscreatie. De prijs is een van de belangrijkste in de ambachtelijke ijsbranche. Vanaf volgende week komt de creatie van Gijs op de kaart in zijn ijssalons in Eersel en Bladel. Donderdag kon een groep geluksvogels alvast voorproeven.
1:09Kweekvlees is nog niet op de markt maar we vinden er wel wat vanKweekvlees voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-je-bedshow. Het is voor ons 'simpele' mensen amper voor te stellen dat je vlees kunt eten zonder dat er een dier voor is geslacht. “We vinden het raar. Maar als we er langer over praten, ook weer niet.”
Kweekvlees is hard op weg naar ons bord, dit moet je wetenKweekvlees, het klinkt als iets eigenaardigs en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit op ons bordje ligt. Onlangs mocht een select gezelschap de allereerste kweekvleesburger in Europa proeven, gemaakt uit stamcellen van een koe. Maar wat is kweekvlees en wat kan het ons brengen?
Leon proefde kweekvlees en weet nu zeker: 'Ik wil m'n koeien laten leven'Een sissende hamburger, vers van de barbecue, terwijl de koe van wie het vlees komt nog vrolijk door de wei hobbelt. Je zou denken, dat is toekomstmuziek. Maar dit innovatieve stukje vlees is dichterbij dan je denkt. Veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode proefde de eerste kweekvleesburger in Europa. Hij hoopt in de toekomst een kweekvleesboerderij te openen op zijn erf.
1:20Oma Mia (92) kookt met kleindochter Bibi en is een grote hit op TikTokZe moet er zelf nog een beetje aan wennen, maar oma Mia is een ware hit op TikTok en Instagram. Samen met haar kleindochter Bibi Loomans kookt ze gerechten zoals vroeger. Honderdduizenden mensen bekijken de filmpjes van Bibi en Mia en er komt nu zelfs een kookboek. "Eerst durfde ik dit helemaal niet te doen."
'No waste army' helpt Griekse boeren van 30.000 kilo watermeloenen afDe Bredase organisatie tegen voedselverspilling 'No waste army' schiet twee Griekse boeren te hulp door 30.000 kilo watermeloenen aan de man te brengen. Zodat boeren Gerasimos en Pantelis in elk geval nog wat verdienen. "En dat gaat lukken", vertelt Thibaud van der Steen. Vrijdagochtend vertrekken vanuit het Griekse dorpje Lechaina twee vrachtwagens met pitloze watermeloenen. Van de vracht is al 29.000 kilo verkocht, geeft Thibaud aan.
Frank kan geen biljartje leggen door zomerstop, nu bakt hij worstenbroodNormaal gesproken doet Frank van Boxtel uit Oosterhout (74) mee aan biljartwedstrijden, maar vanwege de vakantie ligt dat nu stil. Om eenzaamheid te voorkomen, gaat hij daarom deze zomer samen met zijn vrouw Elly onder meer worstenbroodjes bakken, op initiatief van de ZOMERschool Oosterhout.
Deze vier Brabantse restaurants staan vanaf nu in de MichelingidsVan Franse Bistrokost tot gepekelde zalm: Brabant heeft er drie Michelinrestaurants bij. Deze restaurants met culinaire hoogstandjes zijn door de de inspecteurs van Michelin toegevoegd aan de Michelingids. Bleue Bar Bistro in Breda, De Wilg in De Mortel, Mout&Hout in Vessem en Reblochon in Haaren behoren nu tot de beste restaurants van Nederland. Maar of ze met een Michelinster mogen pronken, wordt pas later bekend.
Supermarkten omzeilen tabaksverbod: openen tabakswinkel in hun pandMeerdere Brabantse supermarkten willen het tabaksverbod omzeilen door in, of in de buurt van hun winkelpand een aparte tabaksshop te openen. Opvallend: ook de eigenaren van een Albert Heijn in Kaatsheuvel beginnen een tabakswinkel in hetzelfde gebouw als de supermarkt, terwijl Albert Heijn naar buiten toe uitdraagt zich in te zetten voor een 'rookvrije generatie'. Een ondernemer begrijpt de kritiek op dit soort constructies, maar is ook kritisch op het overheidsbeleid.
't Zusje wordt Die Schwester: succesvol restaurant in Duitse handenMet 36 locaties in Nederland is restaurantketen 't Zusje een groot succes. Het tapasrestaurant vindt haar oorsprong in Uden, toen eigenaar Peter Smits een broodjeszaak overnam. Inmiddels komt de keten deels in Duitse handen, zodat ook daar vestigingen gaan openen.
1:29Zo hou jij het hoofd koel in de keuken met deze hittetips van DannyDe meest gegoogelde vraag dit weekend in Brabant was: 'Wat eet je met warm weer?' Na alle regen van de afgelopen maanden lijken we niet verder te komen dan rookworst en stamppot. Chefkok en tv-icoon Danny Janssen uit Geertruidenberg weet raad. Met deze video hou jij het hoofd koel in de keuken ondanks deze hitte.
VideoMcDonald's mag geen restaurant in Deurne bouwen: 'Oorlog nog niet gewonnen'Voorlopig komt er toch geen McDonald's in Deurne. De vergunning om een restaurant te bouwen in de wijk Walsberg is afgewezen door het college van burgemeester en wethouders. Voor veel inwoners is het een grote opluchting, aangezien zij de komst van een het fastfoodrestaurant niet zagen zitten. Toch gaat de vlag nog niet uit, want McDonald's heeft nog zes weken om in beroep te gaan.
Dit is de uitvaarttaart van Stella (17): 'Ik wil stage lopen bij Robèrt'“Het moest iets met eten zijn en iets met de dood”, legt Stella Wouters (17) uit Veldhoven de opdracht voor haar uitvaarttaart uit. Ze deed mee aan de wedstrijd voor de mooiste begrafenistaart van het Uitvaartmuseum in Amsterdam en won. En hoewel een uitvaartceremonie voor de meesten het einde betekent, is dit voor haar pas het begin van haar banketbakkerscarrière. Het doel? Duh. Heel Holland Bakt, natuurlijk.
1:12Patisserie springt op de hype van de Dubai-chocoladereep: 'Zo uitverkocht'Wie een beetje over TikTok scrollt, ziet zijn tijdlijn ermee vol staan. De 'viral' pistachereep, overgevlogen uit Dubai, met als geheim ingrediënt künefe erin. Ook bij een patisserie in Vught is de hype geland. Ze moeten alleen nog even leren hoe ze de naam uitspreken.
1:48Wereldwijde primeur: dit IKEA-restaurant verspilt de helft minder voedselEen wereldwijde primeur in de strijd tegen voedselverspilling voor IKEA in Son. Het is een van de eerste vestigingen van de internationale meubelgigant waar veel minder goed voedsel op het eind van de dag in de prullenbak belandt. In 2017 was dat nog 438 kilo per week, nu is het nog maar minder dan de helft. Daarmee scoort de vestiging wereldwijd zelfs bovengemiddeld.
Een week lang geen suiker eten, dat valt niet mee voor een zoetekauwWe eten met z'n allen veel meer suiker dan we denken. Geschat wordt dat het dagelijks zeven suikerklontjes zijn, maar het zijn er maar liefst veertien! Ruim 75.000 mensen zeggen één week 'nee' tegen suiker en 'ja' tegen gezonde voeding tijdens de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. En ik ben er één van.
0:56'IJs & Spijs' is de beste ijssalon van 2024: 'Subliem perenijs'Hoewel het in de verste verte nog geen weer is voor een verkoelende versnapering, is 'IJs & Spijs' in Haps vrijdag uitgeroepen tot 'Beste ijssalon van het jaar 2024'. De zes genomineerden werden onder meer door mystery guests bezocht. De anonieme proevers smolten van geluk bij het proeven van het ambachtelijke perenijs van eigenaar Mark van Gaal. Het perenijs kreeg niet voor niets de kwalificatie: subliem.
Boeren over ons eetgedrag en hang naar avocado's: 'Oppervlakkig en gejaagd'Musea zijn vaak stedelijk, elitair en een grove boer past daar niet echt in. Een scherpe uitspraak, maar volgens kunstenares Wapke Feenstra is er niet veel aandacht voor de plattelandscultuur in de grote musea. Vijf Brabantse boeren hebben nu toch een plekje weten te veroveren in het Van Abbe in Eindhoven. In de tentoonstelling Soils vertellen vijf melkveehouders over hun band met de grond waarop hun dieren grazen. En ze nemen geen blad voor de mond wat betreft ons eetgedrag.
Gedenkteken tegen dierenleed staat nog geen twee uur en dan is 't wegDe Tilburgse afdeling van de Partij voor de Dieren toog zaterdagochtend naar vleesverwerker Vion om een gedenkteken te plaatsen bij de, in haar ogen, ‘dierenleedfabriek’. Twee uur later blijkt het kruis met koeienprint vlakbij de slachterij in Tilburg al te zijn verdwenen. "We hebben het nergens in de omgeving gevonden, iemand heeft het meegenomen."
Thuisbezorgd zwicht voor Brabant en voegt 'friet' toe aan bestellijsten Het is Omroep Brabant-radioprogramma Wakker! eindelijk gelukt: gerechtigheid voor friet. Presentator Koen Wijn ergerde zich dood dat bezorgservice Thuisbezorgd enkel ‘patat’ als categorie gebruikte. Na een weekje campagne voeren op de radio en sociale media is het hoge woord eruit: friet is officieel een categorie geworden, en wel onder druk van Brabanders.
Hoe ‘smaakloos’ zijn de toegestane vapes? ‘Tonen van rijp fruit’Sinds 1 januari is de verkoop van vapes met smaakjes verboden in Nederland. Vanaf dat moment zijn alleen nog vapes met een ‘tabaksmaak’ toegestaan, want: tabak zou minder aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren. Voor Brabantse handelaren was het reden te verhuizen naar België. Maar zijn de legale vapes wel zo anders dan de smaakjesvapes die jongeren nog volop online bestellen?
Brabantse jongeren trekken zich niets aan van vapeverbodBrabantse jongeren gebruiken, ondanks het verbod, nog steeds vapes met een smaakje. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant, ingevuld door tientallen jongeren. Nu ze niet meer terecht kunnen bij de lokale winkels, wijken ze uit naar social media. Vooral Telegram en Snapchat zijn populair onder dealers, die hun bestellingen sinds het verbod zien toenemen.
Van deze vapes kun je high worden, en dat staat niet op de verpakkingTussen de 46 vapes die Omroep Brabant wetenschappelijk liet onderzoeken trokken twee exemplaren extra de aandacht. Hierin zit CBD, ook wel bekend als wietolie. Opvallend: als je deze stof verwarmt wordt het THC, de stof waar je high van kan worden. Maar op de verpakking wordt hier niet voor gewaarschuwd. “Als je dit gebruikt en je gaat autorijden, heb je een probleem.” Het is niet de enige verpakking die onvolledig is…
‘Telegram-vapes’ gevaarlijker dan gedacht: ‘Dit is een eye-opener’Vapes met een smaakje zitten vol met gevaarlijke stoffen, blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant in samenwerking met Avans Hogeschool in Breda. De ingrediëntenlijst van deze, vaak via social media bestelde, wegwerpvapes zijn daarnaast onvolledig en dus is het maar de vraag wat je precies koopt. Uit het onderzoek blijkt ook dat gevaarlijke stoffen in de vorm van micro-druppeltjes direct in je lijf terecht komen: ‘Stofjes die in de vloeistof zitten komen direct in je longen terecht’.
Smullen van slakken? 'Laat die zonder huisje liggen, die zijn echt smerig'Al die slakken die momenteel door de tuinen schuifelen, we proberen ze te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Koffieprut, bier en slakkenkorrels, niets is echt effectief. Maar zou je ze niet als luxe lekkernij in de oven kunnen bakken, overgoten met lekkere kruidenboter? Van vervloekte slak naar smakelijke escargot. We vroegen het twee culinaire kenners.
Zorgen bij GGD's om jongeren die steeds meer drinken en rokenGGD's in Brabant maken zich zorgen over jongeren die steeds meer drinken en roken. Zo blijken in twee van de drie regio's meer jongeren alcohol te drinken dan in de rest van Nederland. Daarnaast neemt het aantal scholieren dat rookt of vapet toe. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.
1:18'Friet' en geen 'patat': juf van Kyenna (6) rekent het fout Wat ons betreft heeft de Tilburgse Kyenna (6) een schrijfopdracht op school perfect uitgevoerd, maar haar juf van OBS De Vuurvogel dacht daar anders over. Kyenna moest bij de opdracht 'patat' opschrijven, de oefening was namelijk bedoeld om de a-klank te oefenen, maar Kyenna schreef (uiteraard) frietjes. En dus ging er een streep door haar antwoord. Tot grote teleurstelling van het meisje. "Hier in Brabant onder de rivieren zeggen we gewoon friet en geen patat."
Weinig varkens in de wei, boer Maarten legt uit hoe dat komtWe kijken altijd graag naar dansende koeien als die in de lente weer de wei in mogen. Maar dartelende varkens zijn vrijwel nooit te zien. Varkenshouder Maarten Rooijakkers liet zondagmiddag zijn varkens wel los om de lente te vieren. Maar het was een klein clubje. Varkens op grotere schaal loslaten, is volgens hem niet mogelijk. Dat heeft volgens de varkenshouder te maken met veel dingen: de regels, de markt, de boterham van de varkenshouder en het gedrag van consumenten.
Vrijgezellenfeesten niet meer welkom in dit café na overlastVrijgezellenfeestjes zijn niet langer welkom in het café van de Bossche Brouwers. Als eerste café in Den Bosch hebben ze een verbodsposter voor vrijgezellenfeesten op de deur gehangen. Een week geleden was de spreekwoordelijke druppel toen er drie vrijgezellenfeesten tegelijk binnen waren die voor veel overlast zorgden. "Mijn personeel voelde zich belaagd en mijn vaste klanten draaiden om toen ze de luidruchtige piemelpakken met hun vrienden binnen zagen", vertelt eigenaar Leonard Hamers.
1:18De Bossche Bol wordt duurder, maar dat houdt ons niet tegenLaten we maar gewoon met de deur in huis vallen: de Bossche bol is duurder geworden. De cacao-oogst is grotendeels mislukt, waardoor de chocolade duurder is geworden, dus het jasje van onze favoriete slagroombol ook. Natuurlijk een zwarte dag voor Bosschenaren. Zelfs bij opperbol Jan de Groot betaal je nu tien cent extra. Is dit het begin van het einde, of valt dat allemaal wel mee?
1:04Sebas (10) is de koning van de poffertjes op de vrijmarkt in BladelJong geleerd, oud gedaan. Dat is wel van toepassing op de 10-jarige Sebas die met zijn poffertjeskraam op de vrijmarkt in Bladel staat. Met de Oudhollandse lekkernij weet hij veel bezoekers blij te maken en dat levert hem zelf ook wat op. "Ik denk niet dat ik met lege handen naar huis ga."
Klap voor de rookworst: EU zet streep door schadelijke aroma'sSchadelijke rookaroma's in de oer-Hollandse Unox-rookworst, die wordt geproduceerd in Oss, worden verboden. Daar stemden lidstaten van de Europese Unie woensdagmiddag over. Producenten die nu nog werken met de schadelijke aroma's, krijgen twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.
Bruin water uit de kraan in Chaam: na dagen is oorzaak duidelijkDagenlang bleef het onduidelijk voor inwoners van Chaam waarom ze het water uit hun kraan niet mochten drinken. Waterbedrijf Brabant Water komt nu met het antwoord waarom het drinkwater bruin was: er zat grondwater bij. "Het is via huizen in het leidingnet terechtgekomen."
1:53Jürgen maakt het lekkerste worstenbroodje: 'Mijn vader zou trots zijn'Het is een bijzondere overwinning voor Jürgen van Dongen uit Terheijden, winnaar van ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024’. Twintig jaar geleden deed zijn vader Jan voor het eerst mee aan de wedstrijd en hij won. Twee weken geleden overleed Jan en dat maakt de winst voor Jürgen extra bijzonder. “Mijn vader was mijn grote inspirator. Ik weet zeker dat hij heel trots zou zijn.”
0:42Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: dit zijn de winnaars van 2024Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om 'Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024'. Het is al voor de zesde keer dat Jürgen de wisselbeker mee naar huis mocht nemen, voor het laatst in 2016. Hij nam de prijs met tranen in zijn ogen in ontvangst omdat zijn onlangs overleden vader er voor het eerst niet bij was. "Ik heb alles van hem geleerd en het recept is nooit veranderd."
0:57Zelf kroketten maken: een familietraditie in de zaak van Jacky en JordyBij Snackroom Van den Akker in Schijndel maken drie generaties al jaren zelf hun snacks, waaronder de populaire kroketten en bamischijven. Van het bereiden tot frituren, alles doen ze zelf. Elke ochtend staan vader Jacky (50) en zoon Jordy van den Akker (21) in de keuken om hun specialiteit te maken. (O)pa Rini inmiddels niet meer. “Maar het is en blijft een echt familierecept”, zegt Jacky trots.
Duizenden satéstokjes prikken op Paaspop: 'keihard bikkelen' voor TheoZijn eigen foodtruck begon als een droom, maar na een wijntje bij zonsondergang op Aruba werd deze droom werkelijkheid. Sinds een paar jaar verkoopt Theo van der Dungen uit Schijndel stokjes saté in zijn eigen foodtruck: Satheo. Hij mist inmiddels bijna geen festival en trekt met zijn ‘gekheid op een stokje’ veel bekijks: “Het is geen romantiek, maar keihard bikkelen”, zegt hij. Ook dit weekend op Paaspop.
2:07Extra betalen voor plastic frietbakjes, maar de verduurzaming blijft uitHet werd vorig jaar groots aangekondigd: bij een koffiezaak of snackbar moet je extra betalen voor een plastic wegwerpverpakking. Het leidde tot een storm van kritiek bij ondernemers en bij klanten, waarop het kabinet besloot dat er voorlopig niet gehandhaafd zou worden. Maar dat betekent niet dat de ingevoerde plastictoeslag voor de consument daarmee is verdwenen. "Ik reken vijf cent per bakje."
Deze boer is blij dat Jumbo stopt met kiloknallers: 'Niet mee stunten'‘Hoera!’ Dat de eerste reactie van biologisch varkens- en rundveehouder Kees Scheepens uit Oirschot toen hij hoorde dat de Jumbo geen kiloknallers meer gaat verkopen. De varkenshouder vindt de tijd rijp voor een Nederland dat een dierwaardige veehouderij krijgt. "Je moet niet met vlees stunten. Mensen moeten begrijpen dat vlees van een intelligent dier als een varken een luxe product is."
2:11Hoe vetter, hoe beter is het motto van Manon die daarmee scoort op TikTokDe 27-jarige Manon van Happen uit Eindhoven is een hit op Instagram en TikTok dankzij recepten van bizar vette snacks. Onder het motto ‘Hoe vetter de better’ eet ze een pizza Frikandöner, laat ze zien hoe je frikandellenspaghetti maakt of een ‘kapsalonboot’.
1:42Geluksvogels mogen al voorproeven van het prijswinnende ijs van GijsGijs Kennis uit Duizel probeert het al jaren, maar afgelopen maandag is het hem echt gelukt: het binnenslepen van de Gouden IJscreatie. De prijs is een van de belangrijkste in de ambachtelijke ijsbranche. Vanaf volgende week komt de creatie van Gijs op de kaart in zijn ijssalons in Eersel en Bladel. Donderdag kon een groep geluksvogels alvast voorproeven.