Artikelen over Eten en drinkenNog maar 9 gemeenten hebben een coffeeshop, zo zit het in jouw buurtSteeds meer coffeeshops verdwijnen uit Brabant. In geen enkele gemeente nam het aantal coffeeshops tussen 2002 en 2022 toe. In nog maar negen gemeenten was er in 2022 nog minimaal één coffeeshop te vinden. In 2002 waren dat er nog elf.Frans Bauer moet zijn friet ergens anders halen, want 't Nippeltje sluitFrans Bauer moet zijn friet met mayonaise en satésaus vanaf 1 oktober ergens anders halen, want de favoriete snackbar van de zanger gaat dicht. Ad en Josien van Nispen van 't Nippeltje in Ulvenhout stoppen ermee omdat de 69-jarige Ad een nieuwe baan heeft. Hij gaat voortaan elektrische laadpalen bestickeren. Een carrièreswitch die heel het dorp raakt, want 't Nippeltje is er de enige friettent. 0:19Bakkers opgelet! Schrijf je in voor Het Lekkerste Brabantse WorstenbroodjeGoed nieuws voor alle gepassioneerde worstenbroodbakkers van Brabant: vanaf maandag is de inschrijving voor de wedstrijd ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ geopend! Het maakt niet uit of je een professionele bakker, leerling-bakker of een thuisbakker bent: de eervolle titel ‘beste worstenbroodbakker van Brabant’ is in verschillende categorieën te winnen. Wacht alleen niet te lang met aanmelden want: vol is vol. Gezond eten te duur? Met deze tips kan het welVeel mensen zouden wel gezonder willen eten, maar vinden dat te duur. Een zelfgemaakte pasta met verse groenten kost nou eenmaal meer dan een diepvriespizza. Wij vroegen twee diëtisten naar tips om betaalbaar én gezond te koken. 1:35Dankzij deze Tilburgse moestuin eet Danny gezond (en gratis)Ruim een op de drie mensen wil best gezonder eten, maar doet dat niet omdat het er niet van komt of gewoon te duur is, zo blijkt uit onderzoek. In de Groeituin 013 wordt gezond eten en samenzijn makkelijker gemaakt, en dat merkt Danny, die woont in de daklozenopvang. "Het gaat een stuk beter met mij sinds ik hier ben."1:22Christel de Laat in eerste AI-restaurant: 'Alsof ik ons moeder bij me heb'Het eerste restaurant van Nederland dat aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie (AI) opent volgende maand in Eindhoven. In dit restaurant geen menukaart, maar een AI-assistent die voor haar bedenkt wat ze gaat eten. Comédienne Christel de Laat probeerde het voor ons uit. “Ik snap helemaal niks van kunstmatige intelligentie. Als het maar goed smaakt." Ze werd aangenaam verrast.VideoAuto rijdt binnen bij Chinees restaurant, eigenaar dacht aan ontploffingEen ontploffing. Dat was het eerste waar eigenaar S.T. Yan aan dacht toen woensdagavond rond vijf uur een auto bij zijn Chinees restaurant in Rosmalen naar binnen reed. Achter het stuur van de auto zat een 88-jarige man. Een vaste klant zelfs. "Ik was aan het werk bij de bakplaat en ben meteen naar de ingang gerend om te kijken wat er precies aan de hand was", vertelt de eigenaar. Jan de Groot bakt door personeelstekort geen Bossche Bollen meer op maandagBijna iedere dag staat voor de opening al een lange rij te wachten voor de banketbakkerij van Jan de Groot in Den Bosch. Ze komen er maar voor één ding: de Bossche Bol of zoals ze in Den Bosch zeggen: een 'sjekladebol'. Nog wel. Eigenaar Jan de Groot kampt met personeelsgebrek en kon niet anders dan zijn zaak voortaan op maandag te sluiten. "Het is voor het eerst dat ik mezelf hiertoe moet dwingen." Monarh-eigenaar Danny kon niet genieten van mooiste periode in zijn levenDanny Kovacevic heeft bij de rechtbank in Breda voor even zijn gelijk gehaald, maar overdreven blij is de eigenaar van Tilburgs sterrenrestaurant Monarh niet. Daarvoor lijdt de ondernemer naar eigen zeggen te veel pijn in de strijd met de gemeente en dan vooral met burgemeester Theo Weterings. “Ik heb niet kunnen genieten van de mooiste periode in mijn leven.”Fietsenwinkel wordt foodmarkt met gerechten uit zes wereldkeukensMexicaanse taco’s, Aziatische dim sum of Spaanse pincho’s. Gerechten uit zes verschillende wereldkeukens zijn voortaan op één plek te bestellen in Den Bosch. Zaterdag opent De FAM, de eerste foodmarkt van de stad, zijn deuren. Ruim anderhalf jaar later dan gepland. "Ik dacht dat doe ik wel even", zegt initiatiefnemer Stephanie Schulte. Het bleek iets ingewikkelder dan gedacht.René staat 24 uur in de rij voor gratis donuts, ook al is hij geen fanHij bracht de nacht door op de Markt in Den Bosch om vanochtend als eerste in de rij te staan voor een jaar lang gratis donuts. En dat terwijl de 36-jarige René uit Sint-Michielsgestel niet eens liefhebber is. "Ik ben niet echt een fan van donuts."Nonnen verkochten al 30.000 flessen wijn en zoeken nu goede snoeiersDe wijnvoorraad in de kelders van het klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout is de laatste maanden aanzienlijk geslonken. Aanvankelijk zaten de wijnmakers door een goede zomer met 64.000 flessen wijn in hun maag. Inmiddels hebben de nonnen daarvan al bijna 30.000 flessen rosé en witte wijn verkocht.Kees opent Tante Pietje weer na de brand: 'Ik was elk uur aan het aftellen'Vier maanden na de brand bij het restaurant Tante Pietje in Den Bosch opent eigenaar Kees Lankhaar weer de deuren. “Opluchting, blijdschap en trots”, omschrijft hij zijn gevoel maandag. “Het was ontzettend zuur, want dit restaurant voelt als mijn kindje. Maar hierdoor heb ik er wel mijn Tante Pietje van kunnen maken.” Van alcohol kun je kanker krijgen, maar eigenlijk willen we dat niet horenNiemand vindt het leuk om te horen, maar alcohol vergroot de kans op maar liefst zeven soorten kanker. Al vanaf één glaasje per dag verhoogt het risico op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker. Daarom heeft het KWF samen met de Maag Lever Darm Stichting de campagne Op Je Gezondheid in het leven geroepen. Het doel? Mensen doen beseffen dat het eigenlijk helemaal niet zo normaal, leuk of gezellig is om zo veel te drinken.De allerbeste biersommelier: 'Mag me altijd wakker maken voor een biertje'Dennis Kort (35) is maandagavond in Bodegraven voor de eerste keer Nederlands Kampioen biersommelier geworden. Nadat hij twee keer zilver had gewonnen, ging de Eindhovenaar dit keer met de hoogste eer strijken. Bovendien mag hij in 2025 Nederland vertegenwoordigen bij het WK sommeliers in München. "Ongelooflijk. Het viel dit keer mijn kant op", vertelde de kersverse Nederlands Kampioen. De tweede plek op het podium was ook voor een Brabander: Bas Schampers uit Breda. Het beste terras van Brabant vind je in... Bergen op ZoomDe afgelopen weken hebben we op het terras met volle teugen kunnen genieten van het heerlijke weer en van de prettige kanten van het leven. Maar waar is het nu het beste toeven op een van de Brabantse terrassen? Zoals elk jaar legde Misset Horeca de terrassen langs de meetlat van gezelligheid en kwaliteit en stelde een Terras Top 100 voor 2023 samen. De Brabantse koploper vind je in Bergen om Zoom: het is Saus aan de Boulevard.Buurt blij dat coffeeshop niet doorgaat: 'We hebben al rotzooi genoeg'De coffeeshop die aan het Verdiplein in Tilburg moest komen, verdwijnt een week na de aankondiging toch weer van tafel. De gemeente had de komst eerst goedgekeurd, maar dat werd een week later teruggedraaid. Buurtbewoner Mohammed Aknin die een petitie startte, reageert opgelucht: "De bewoners zaten niet te wachten op een coffeeshop in zo'n kwetsbare wijk. Onze petitie werd al snel 2400 keer ondertekend." Karin Bruers is in tranen nu de bouw van haar stikstofvrije hotel stilligtKarin Bruers heeft een droom. De Tilburgse cabaretière en ondernemer wil het eerste hotel en restaurant bouwen zonder stikstofuitstoot, maar de bouw ligt al maanden stil. Haar buren liggen dwars. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs voerden een rechtszaak en deden volgens Bruers alles om haar tegen te houden. Maar de Meursen zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het fijn als er iemand naast ons komt, maar ook zij moet zich aan de regels houden.”Francis Kuijk eet nergens zo lekker als in Indonesië: 'Maakt me gelukkig'Heel Holland Bakt-ster Francis Kuijk uit Kaatsheuvel is op studiereis in Indonesië, waar haar wortels liggen. In haar geval betekent een studiereis: heel veel eten. In Indonesië staat eten, tot haar grote genoegen, overal centraal: “De Indische keuken maakt mij het gelukkigst.”In de keuken werken tijdens hittegolf: 'Hier is het nog 5 graden warmer'Met de derde dag op rij temperaturen van boven de dertig graden is de eerste regionale hittegolf in ons land een feit. Het meetstation bij vliegbasis Woensdrecht had de landelijke primeur. Zo'n vier kilometer van de vliegbasis vandaan, bij café Non Plus Ultra, is het zelfs nog wat heter. "Het is hier standaard vijf gaden warmer!"1:095 tips om koel te blijven tijdens het bloedhete weekendMet temperaturen rond de dertig graden wordt het een bloedheet weekend in heel Brabant. In deze video geven we je vijf tips om je hoofd koel te houden.XXL Nutrition verdient miljoenen met sportpoeders: 'Overdoseren is link'Een schepje pre-workoutpoeder door je drankje voordat je begint, is voor veel sportschoolbezoekers de normaalste zaak van de wereld. Je zou er beter van presteren en langer door kunnen gaan. Het bedrijf XXL Nutrition in Deurne verdient veel geld met de verkoop van sportvoeding, waaronder pre-workout. Maar ook eigenaar René van der Zel ziet de gevaren: "Het is een krachtig product en bij overdosering kan je in de problemen komen."Nina had slapeloze nachten door sportsupplement: ‘Ik nam steeds meer’Nina Haans (24) uit Tilburg doet vijf dagen per week aan krachttraining. Om langer en zwaarder te kunnen trainen gebruikte ze jarenlang pre-workout, poeder met veel cafeïne dat je mengt met water. Het effect is vergelijkbaar met zo'n vijf koppen koffie. Maar ze had al snel meer nodig, waardoor ze bijwerkingen kreeg. “Ik was de hele training aan het krabben. En na het sporten viel ik niet meer in slaap", vertelt ze.Energiepoeder voor het sporten kan gevaarlijk zijn: ‘Hou je aan de dosis'Een poedertje voor het fitnessen en je hebt energie voor tien. Pre-workout is populair onder jongeren. Het is een van de bestverkochte producten van sportvoedingsgigant XXL Nutrition in Deurne en populaire influencers als de Bredase Mo Bicep prijzen het aan op social media. Het gebruik ervan is echter niet zonder gevaar. "Als je gezond wilt blijven moet je dit niet willen", zegt diëtist Kevin Minten die zich specialiseert in sportvoeding.Johnnie en Mieke zeggen dag tegen hun Dagwinkel: 'Er is geen opvolger'Wie in Vorstenbosch zin heeft in een zak chips of een fles fris zal buiten het dorp naar een supermarkt moeten gaan. De enige supermarkt in het dorp sluit zaterdag de deuren. Na ruim elf jaar stoppen de eigenaren Johnnie en Mieke van der Heijden er mee. "Dat is heel erg balen", zegt Mieke.Tientallen restaurants 'opgelicht' door serieklager die compensatie wilTientallen restaurants in Tilburg, Oisterwijk, Goirle en Gilze hebben te maken gehad met een 'serieklager'. De man stuurde recensies waarin hij schreef dat hij niet tevreden was over het eten en hintte naar compensatie. Vaak kreeg hij die ook, maar wel ten onrechte blijkt nu. Koninklijke Horeca Tilburg is boos. "Dit ruikt naar oplichting."Niet alleen Flink verspilt onnodig eten: 'De hele keten kan duurzamer'Een volle kliko met etenswaren bij een Flink-filiaal in Eindhoven riep veel woede op bij Femke. Flink krijgt vaak dubbele ladingen waardoor voedsel dat bijna over de datum of op de datum is bij het afval eindigt. Dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg van al het eten dat we jaarlijks verspillen. Pogingen van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan werken. Maar de voedselketen kan volgens voedseldeskundige Toine Timmermans nog stukken duurzamer.Insecten eten vinden we smerig en dit is waaromMeelwormen of sprinkhanen eten? Doe maar niet. Tenminste, dat is het idee bij insecten dat we van kinds af aan meekrijgen. Een mier uit de zandbak in je mond stoppen, is dan duidelijk niet de bedoeling. En dat is precies waarom we het als volwassene zo gek vinden om het nu opeens wel te eten. Toch investeert het Protix uit Bergen op Zoom er miljoenen in om hun insecten op de consumentenmarkt te krijgen. Maar is dat realistisch? "Het zit tussen je oren", zegt fooddesigner Jamie Penders erover. "Een worstenbroodje met meelworm erin lijkt mij best lekker."Insecten in je chocotoetje? Dit bedrijf is er klaar voorInsectenbedrijf Protix uit Bergen op Zoom heeft de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in het klaarstomen voor de menselijke consumptiemarkt. Alleen staat nog niet iedereen daarvoor open: slechts 0,5 procent van de consumenten staat ervoor open. "Maar zodra dat percentage verder groeit, is dat een hele grote groep."Restaurant moet sluiten van de burgemeester: zo gaat dat in z’n werkRestaurant Monarh in Tilburg moet van burgemeester Theo Weterings sluiten, omdat uit een onderzoek zou blijken dat er dingen niet in de haak zijn. De gemeente Tilburg heeft het Landelijk Bureau Bibob daarom gevraagd om het restaurant te screenen. Met de uitkomsten van dat onderzoek heeft de burgemeester bepaald dat het restaurant z’n vergunning kwijtraakt. Zo zit de Wet Bibob in elkaar.Chefkok Danny Jansen maakt fietstocht langs boer voor nieuwe receptenEen lekker gerecht maken en tegelijkertijd de lokale boer of tuinder helpen. Dat is wat Danny Jansen hoopt te bereiken in het nieuwe seizoen van zijn programma Lekker van Streek dat te zien is bij Omroep Brabant. De komende weken fietst hij verschillende routes door Brabant, die langs makers van streekproducten leiden. En daarmee bedenkt hij weer nieuwe verrassende recepten. Peter en Nelly stoppen na 37 jaar met hun McDonald's restaurantsNiet één maar twee McDonald's restaurants runden Peter en Nelly van Gelder jarenlang in Eindhoven en Best. Allebei hadden ze nooit verwacht dat het fastfoodrestaurant een belangrijke rol in hun leven zou gaan spelen. Peter is kok en wilde graag een eigen restaurant. Nelly wilde een eigen balletschool, maar het werd hamburgers bakken. Na 37 jaar houden ze het voor gezien. Zondag was hun laatste werkdag.Nico en Sonja hadden Michelinsterren maar nu koken ze in hun eigen huisHet is maar een paar passen van hun drukke werkplek naar de comfortabele hoekbank met televisie. Sonja en Nico Boreas uit Leende openden op 17 maart hun nieuwe restaurant Sabero. Locatie: in hun eigen woning. Het echtpaar runde eerder sterrenrestaurant Sabero in Roermond, maar besloot dat te sluiten. En dus verloren ze ook hun twee Michelinsterren. “Maar dat wisten we van tevoren.” Restaurant Noble in Den Bosch raakt Michelinster kwijtRestaurant Noble in Den Bosch is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Dat bleek maandag tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Eigenaar Edwin Kats is zondag door Michelin op de hoogte gebracht. Nonnen zitten met 64.000 flessen wijn in hun maag: 'Het was té zonnig'Het was vorig jaar een bijzonder goed wijnjaar voor de Nederlandse wijnboeren. En daar profiteren de nonnen in Oosterhout ook van. Want rondom het klooster liggen enorme wijngaarden waar ze hun eigen druiven oogsten. “De zon heeft goed z’n best gedaan”, zegt zuster Maria Magdalena. “We kunnen zo’n 64.000 flessen wijn gaan vullen.” En dat is ook meteen het probleem. Bijklussen als chauffeur om de kroeg open te houden: bruine cafés bedreigdHet bruin café is in gevaar. Steeds meer karakteristieke buurtkroegen verdwijnen en dat moet stoppen, zeggen Tilburgse liefhebbers. Daarom moet het bruin café cultureel erfgoed worden, vinden ze. Daarom werd er een actieavond georganiseerd. Voor de stamgasten is hun kroeg vooral een tweede thuis: “Hier ontmoet ik vrienden en word ik gezien en gehoord.”13.000 kilo tomaten gratis af te halen: 'Perfect voor soep of saus'Liefhebber van tomaten? Dan moet je donderdagochtend in Bergen op Zoom zijn. Daar wordt dan op bedrijventerrein Noordland zo'n 13.000 kilo gratis uitgedeeld. De tomaten zijn nu opgeslagen in een container, die zo snel mogelijk leeg moet.Van rookworst tot limoncello: deze lekkernijen zijn écht BrabantsDe lekkerste limoncello ter wereld wordt door Brabanders gemaakt, bleek deze week opnieuw. Al vier jaar op rij gaan Brabanders er met deze prestigieuze prijs vandoor. Dat roept de vraag op waar Brabant nog meer in uitblinkt als het om eten en drinken gaat. Een opsomming van Brabants' grootste vijf. VideoEerste asperges van de koude grond: Jan en Carmen Berkers winnen weerJan Berkers uit Liessel heeft dit weekend de eerste asperges van de koude grond gestoken. Jan en zijn vrouw Carmen wonnen voor de vierde keer de wedstrijd van het Brabants Asperge Genootschap. Daarmee is ook het aspergeseizoen officieel begonnen. Horecavrouw Hanneke De Marco (50) na lang ziekbed overledenHanneke de Marco, gastvrouw en eigenaar van restaurant Amici d’Italia in Oss, is maandag op vijftigjarige leeftijd overleden. Ze raakte in 2020 door het coronavirus in coma en lag wekenlang in het ziekenhuis. Daarna volgde een lang ziekbed omdat ze een spierziekte kreeg.
Nog maar 9 gemeenten hebben een coffeeshop, zo zit het in jouw buurtSteeds meer coffeeshops verdwijnen uit Brabant. In geen enkele gemeente nam het aantal coffeeshops tussen 2002 en 2022 toe. In nog maar negen gemeenten was er in 2022 nog minimaal één coffeeshop te vinden. In 2002 waren dat er nog elf.
Frans Bauer moet zijn friet ergens anders halen, want 't Nippeltje sluitFrans Bauer moet zijn friet met mayonaise en satésaus vanaf 1 oktober ergens anders halen, want de favoriete snackbar van de zanger gaat dicht. Ad en Josien van Nispen van 't Nippeltje in Ulvenhout stoppen ermee omdat de 69-jarige Ad een nieuwe baan heeft. Hij gaat voortaan elektrische laadpalen bestickeren. Een carrièreswitch die heel het dorp raakt, want 't Nippeltje is er de enige friettent.
0:19Bakkers opgelet! Schrijf je in voor Het Lekkerste Brabantse WorstenbroodjeGoed nieuws voor alle gepassioneerde worstenbroodbakkers van Brabant: vanaf maandag is de inschrijving voor de wedstrijd ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ geopend! Het maakt niet uit of je een professionele bakker, leerling-bakker of een thuisbakker bent: de eervolle titel ‘beste worstenbroodbakker van Brabant’ is in verschillende categorieën te winnen. Wacht alleen niet te lang met aanmelden want: vol is vol.
Gezond eten te duur? Met deze tips kan het welVeel mensen zouden wel gezonder willen eten, maar vinden dat te duur. Een zelfgemaakte pasta met verse groenten kost nou eenmaal meer dan een diepvriespizza. Wij vroegen twee diëtisten naar tips om betaalbaar én gezond te koken.
1:35Dankzij deze Tilburgse moestuin eet Danny gezond (en gratis)Ruim een op de drie mensen wil best gezonder eten, maar doet dat niet omdat het er niet van komt of gewoon te duur is, zo blijkt uit onderzoek. In de Groeituin 013 wordt gezond eten en samenzijn makkelijker gemaakt, en dat merkt Danny, die woont in de daklozenopvang. "Het gaat een stuk beter met mij sinds ik hier ben."
1:22Christel de Laat in eerste AI-restaurant: 'Alsof ik ons moeder bij me heb'Het eerste restaurant van Nederland dat aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie (AI) opent volgende maand in Eindhoven. In dit restaurant geen menukaart, maar een AI-assistent die voor haar bedenkt wat ze gaat eten. Comédienne Christel de Laat probeerde het voor ons uit. “Ik snap helemaal niks van kunstmatige intelligentie. Als het maar goed smaakt." Ze werd aangenaam verrast.
VideoAuto rijdt binnen bij Chinees restaurant, eigenaar dacht aan ontploffingEen ontploffing. Dat was het eerste waar eigenaar S.T. Yan aan dacht toen woensdagavond rond vijf uur een auto bij zijn Chinees restaurant in Rosmalen naar binnen reed. Achter het stuur van de auto zat een 88-jarige man. Een vaste klant zelfs. "Ik was aan het werk bij de bakplaat en ben meteen naar de ingang gerend om te kijken wat er precies aan de hand was", vertelt de eigenaar.
Jan de Groot bakt door personeelstekort geen Bossche Bollen meer op maandagBijna iedere dag staat voor de opening al een lange rij te wachten voor de banketbakkerij van Jan de Groot in Den Bosch. Ze komen er maar voor één ding: de Bossche Bol of zoals ze in Den Bosch zeggen: een 'sjekladebol'. Nog wel. Eigenaar Jan de Groot kampt met personeelsgebrek en kon niet anders dan zijn zaak voortaan op maandag te sluiten. "Het is voor het eerst dat ik mezelf hiertoe moet dwingen."
Monarh-eigenaar Danny kon niet genieten van mooiste periode in zijn levenDanny Kovacevic heeft bij de rechtbank in Breda voor even zijn gelijk gehaald, maar overdreven blij is de eigenaar van Tilburgs sterrenrestaurant Monarh niet. Daarvoor lijdt de ondernemer naar eigen zeggen te veel pijn in de strijd met de gemeente en dan vooral met burgemeester Theo Weterings. “Ik heb niet kunnen genieten van de mooiste periode in mijn leven.”
Fietsenwinkel wordt foodmarkt met gerechten uit zes wereldkeukensMexicaanse taco’s, Aziatische dim sum of Spaanse pincho’s. Gerechten uit zes verschillende wereldkeukens zijn voortaan op één plek te bestellen in Den Bosch. Zaterdag opent De FAM, de eerste foodmarkt van de stad, zijn deuren. Ruim anderhalf jaar later dan gepland. "Ik dacht dat doe ik wel even", zegt initiatiefnemer Stephanie Schulte. Het bleek iets ingewikkelder dan gedacht.
René staat 24 uur in de rij voor gratis donuts, ook al is hij geen fanHij bracht de nacht door op de Markt in Den Bosch om vanochtend als eerste in de rij te staan voor een jaar lang gratis donuts. En dat terwijl de 36-jarige René uit Sint-Michielsgestel niet eens liefhebber is. "Ik ben niet echt een fan van donuts."
Nonnen verkochten al 30.000 flessen wijn en zoeken nu goede snoeiersDe wijnvoorraad in de kelders van het klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout is de laatste maanden aanzienlijk geslonken. Aanvankelijk zaten de wijnmakers door een goede zomer met 64.000 flessen wijn in hun maag. Inmiddels hebben de nonnen daarvan al bijna 30.000 flessen rosé en witte wijn verkocht.
Kees opent Tante Pietje weer na de brand: 'Ik was elk uur aan het aftellen'Vier maanden na de brand bij het restaurant Tante Pietje in Den Bosch opent eigenaar Kees Lankhaar weer de deuren. “Opluchting, blijdschap en trots”, omschrijft hij zijn gevoel maandag. “Het was ontzettend zuur, want dit restaurant voelt als mijn kindje. Maar hierdoor heb ik er wel mijn Tante Pietje van kunnen maken.”
Van alcohol kun je kanker krijgen, maar eigenlijk willen we dat niet horenNiemand vindt het leuk om te horen, maar alcohol vergroot de kans op maar liefst zeven soorten kanker. Al vanaf één glaasje per dag verhoogt het risico op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker. Daarom heeft het KWF samen met de Maag Lever Darm Stichting de campagne Op Je Gezondheid in het leven geroepen. Het doel? Mensen doen beseffen dat het eigenlijk helemaal niet zo normaal, leuk of gezellig is om zo veel te drinken.
De allerbeste biersommelier: 'Mag me altijd wakker maken voor een biertje'Dennis Kort (35) is maandagavond in Bodegraven voor de eerste keer Nederlands Kampioen biersommelier geworden. Nadat hij twee keer zilver had gewonnen, ging de Eindhovenaar dit keer met de hoogste eer strijken. Bovendien mag hij in 2025 Nederland vertegenwoordigen bij het WK sommeliers in München. "Ongelooflijk. Het viel dit keer mijn kant op", vertelde de kersverse Nederlands Kampioen. De tweede plek op het podium was ook voor een Brabander: Bas Schampers uit Breda.
Het beste terras van Brabant vind je in... Bergen op ZoomDe afgelopen weken hebben we op het terras met volle teugen kunnen genieten van het heerlijke weer en van de prettige kanten van het leven. Maar waar is het nu het beste toeven op een van de Brabantse terrassen? Zoals elk jaar legde Misset Horeca de terrassen langs de meetlat van gezelligheid en kwaliteit en stelde een Terras Top 100 voor 2023 samen. De Brabantse koploper vind je in Bergen om Zoom: het is Saus aan de Boulevard.
Buurt blij dat coffeeshop niet doorgaat: 'We hebben al rotzooi genoeg'De coffeeshop die aan het Verdiplein in Tilburg moest komen, verdwijnt een week na de aankondiging toch weer van tafel. De gemeente had de komst eerst goedgekeurd, maar dat werd een week later teruggedraaid. Buurtbewoner Mohammed Aknin die een petitie startte, reageert opgelucht: "De bewoners zaten niet te wachten op een coffeeshop in zo'n kwetsbare wijk. Onze petitie werd al snel 2400 keer ondertekend."
Karin Bruers is in tranen nu de bouw van haar stikstofvrije hotel stilligtKarin Bruers heeft een droom. De Tilburgse cabaretière en ondernemer wil het eerste hotel en restaurant bouwen zonder stikstofuitstoot, maar de bouw ligt al maanden stil. Haar buren liggen dwars. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs voerden een rechtszaak en deden volgens Bruers alles om haar tegen te houden. Maar de Meursen zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het fijn als er iemand naast ons komt, maar ook zij moet zich aan de regels houden.”
Francis Kuijk eet nergens zo lekker als in Indonesië: 'Maakt me gelukkig'Heel Holland Bakt-ster Francis Kuijk uit Kaatsheuvel is op studiereis in Indonesië, waar haar wortels liggen. In haar geval betekent een studiereis: heel veel eten. In Indonesië staat eten, tot haar grote genoegen, overal centraal: “De Indische keuken maakt mij het gelukkigst.”
In de keuken werken tijdens hittegolf: 'Hier is het nog 5 graden warmer'Met de derde dag op rij temperaturen van boven de dertig graden is de eerste regionale hittegolf in ons land een feit. Het meetstation bij vliegbasis Woensdrecht had de landelijke primeur. Zo'n vier kilometer van de vliegbasis vandaan, bij café Non Plus Ultra, is het zelfs nog wat heter. "Het is hier standaard vijf gaden warmer!"
1:095 tips om koel te blijven tijdens het bloedhete weekendMet temperaturen rond de dertig graden wordt het een bloedheet weekend in heel Brabant. In deze video geven we je vijf tips om je hoofd koel te houden.
XXL Nutrition verdient miljoenen met sportpoeders: 'Overdoseren is link'Een schepje pre-workoutpoeder door je drankje voordat je begint, is voor veel sportschoolbezoekers de normaalste zaak van de wereld. Je zou er beter van presteren en langer door kunnen gaan. Het bedrijf XXL Nutrition in Deurne verdient veel geld met de verkoop van sportvoeding, waaronder pre-workout. Maar ook eigenaar René van der Zel ziet de gevaren: "Het is een krachtig product en bij overdosering kan je in de problemen komen."
Nina had slapeloze nachten door sportsupplement: ‘Ik nam steeds meer’Nina Haans (24) uit Tilburg doet vijf dagen per week aan krachttraining. Om langer en zwaarder te kunnen trainen gebruikte ze jarenlang pre-workout, poeder met veel cafeïne dat je mengt met water. Het effect is vergelijkbaar met zo'n vijf koppen koffie. Maar ze had al snel meer nodig, waardoor ze bijwerkingen kreeg. “Ik was de hele training aan het krabben. En na het sporten viel ik niet meer in slaap", vertelt ze.
Energiepoeder voor het sporten kan gevaarlijk zijn: ‘Hou je aan de dosis'Een poedertje voor het fitnessen en je hebt energie voor tien. Pre-workout is populair onder jongeren. Het is een van de bestverkochte producten van sportvoedingsgigant XXL Nutrition in Deurne en populaire influencers als de Bredase Mo Bicep prijzen het aan op social media. Het gebruik ervan is echter niet zonder gevaar. "Als je gezond wilt blijven moet je dit niet willen", zegt diëtist Kevin Minten die zich specialiseert in sportvoeding.
Johnnie en Mieke zeggen dag tegen hun Dagwinkel: 'Er is geen opvolger'Wie in Vorstenbosch zin heeft in een zak chips of een fles fris zal buiten het dorp naar een supermarkt moeten gaan. De enige supermarkt in het dorp sluit zaterdag de deuren. Na ruim elf jaar stoppen de eigenaren Johnnie en Mieke van der Heijden er mee. "Dat is heel erg balen", zegt Mieke.
Tientallen restaurants 'opgelicht' door serieklager die compensatie wilTientallen restaurants in Tilburg, Oisterwijk, Goirle en Gilze hebben te maken gehad met een 'serieklager'. De man stuurde recensies waarin hij schreef dat hij niet tevreden was over het eten en hintte naar compensatie. Vaak kreeg hij die ook, maar wel ten onrechte blijkt nu. Koninklijke Horeca Tilburg is boos. "Dit ruikt naar oplichting."
Niet alleen Flink verspilt onnodig eten: 'De hele keten kan duurzamer'Een volle kliko met etenswaren bij een Flink-filiaal in Eindhoven riep veel woede op bij Femke. Flink krijgt vaak dubbele ladingen waardoor voedsel dat bijna over de datum of op de datum is bij het afval eindigt. Dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg van al het eten dat we jaarlijks verspillen. Pogingen van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan werken. Maar de voedselketen kan volgens voedseldeskundige Toine Timmermans nog stukken duurzamer.
Insecten eten vinden we smerig en dit is waaromMeelwormen of sprinkhanen eten? Doe maar niet. Tenminste, dat is het idee bij insecten dat we van kinds af aan meekrijgen. Een mier uit de zandbak in je mond stoppen, is dan duidelijk niet de bedoeling. En dat is precies waarom we het als volwassene zo gek vinden om het nu opeens wel te eten. Toch investeert het Protix uit Bergen op Zoom er miljoenen in om hun insecten op de consumentenmarkt te krijgen. Maar is dat realistisch? "Het zit tussen je oren", zegt fooddesigner Jamie Penders erover. "Een worstenbroodje met meelworm erin lijkt mij best lekker."
Insecten in je chocotoetje? Dit bedrijf is er klaar voorInsectenbedrijf Protix uit Bergen op Zoom heeft de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in het klaarstomen voor de menselijke consumptiemarkt. Alleen staat nog niet iedereen daarvoor open: slechts 0,5 procent van de consumenten staat ervoor open. "Maar zodra dat percentage verder groeit, is dat een hele grote groep."
Restaurant moet sluiten van de burgemeester: zo gaat dat in z’n werkRestaurant Monarh in Tilburg moet van burgemeester Theo Weterings sluiten, omdat uit een onderzoek zou blijken dat er dingen niet in de haak zijn. De gemeente Tilburg heeft het Landelijk Bureau Bibob daarom gevraagd om het restaurant te screenen. Met de uitkomsten van dat onderzoek heeft de burgemeester bepaald dat het restaurant z’n vergunning kwijtraakt. Zo zit de Wet Bibob in elkaar.
Chefkok Danny Jansen maakt fietstocht langs boer voor nieuwe receptenEen lekker gerecht maken en tegelijkertijd de lokale boer of tuinder helpen. Dat is wat Danny Jansen hoopt te bereiken in het nieuwe seizoen van zijn programma Lekker van Streek dat te zien is bij Omroep Brabant. De komende weken fietst hij verschillende routes door Brabant, die langs makers van streekproducten leiden. En daarmee bedenkt hij weer nieuwe verrassende recepten.
Peter en Nelly stoppen na 37 jaar met hun McDonald's restaurantsNiet één maar twee McDonald's restaurants runden Peter en Nelly van Gelder jarenlang in Eindhoven en Best. Allebei hadden ze nooit verwacht dat het fastfoodrestaurant een belangrijke rol in hun leven zou gaan spelen. Peter is kok en wilde graag een eigen restaurant. Nelly wilde een eigen balletschool, maar het werd hamburgers bakken. Na 37 jaar houden ze het voor gezien. Zondag was hun laatste werkdag.
Nico en Sonja hadden Michelinsterren maar nu koken ze in hun eigen huisHet is maar een paar passen van hun drukke werkplek naar de comfortabele hoekbank met televisie. Sonja en Nico Boreas uit Leende openden op 17 maart hun nieuwe restaurant Sabero. Locatie: in hun eigen woning. Het echtpaar runde eerder sterrenrestaurant Sabero in Roermond, maar besloot dat te sluiten. En dus verloren ze ook hun twee Michelinsterren. “Maar dat wisten we van tevoren.”
Restaurant Noble in Den Bosch raakt Michelinster kwijtRestaurant Noble in Den Bosch is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Dat bleek maandag tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Eigenaar Edwin Kats is zondag door Michelin op de hoogte gebracht.
Nonnen zitten met 64.000 flessen wijn in hun maag: 'Het was té zonnig'Het was vorig jaar een bijzonder goed wijnjaar voor de Nederlandse wijnboeren. En daar profiteren de nonnen in Oosterhout ook van. Want rondom het klooster liggen enorme wijngaarden waar ze hun eigen druiven oogsten. “De zon heeft goed z’n best gedaan”, zegt zuster Maria Magdalena. “We kunnen zo’n 64.000 flessen wijn gaan vullen.” En dat is ook meteen het probleem.
Bijklussen als chauffeur om de kroeg open te houden: bruine cafés bedreigdHet bruin café is in gevaar. Steeds meer karakteristieke buurtkroegen verdwijnen en dat moet stoppen, zeggen Tilburgse liefhebbers. Daarom moet het bruin café cultureel erfgoed worden, vinden ze. Daarom werd er een actieavond georganiseerd. Voor de stamgasten is hun kroeg vooral een tweede thuis: “Hier ontmoet ik vrienden en word ik gezien en gehoord.”
13.000 kilo tomaten gratis af te halen: 'Perfect voor soep of saus'Liefhebber van tomaten? Dan moet je donderdagochtend in Bergen op Zoom zijn. Daar wordt dan op bedrijventerrein Noordland zo'n 13.000 kilo gratis uitgedeeld. De tomaten zijn nu opgeslagen in een container, die zo snel mogelijk leeg moet.
Van rookworst tot limoncello: deze lekkernijen zijn écht BrabantsDe lekkerste limoncello ter wereld wordt door Brabanders gemaakt, bleek deze week opnieuw. Al vier jaar op rij gaan Brabanders er met deze prestigieuze prijs vandoor. Dat roept de vraag op waar Brabant nog meer in uitblinkt als het om eten en drinken gaat. Een opsomming van Brabants' grootste vijf.
VideoEerste asperges van de koude grond: Jan en Carmen Berkers winnen weerJan Berkers uit Liessel heeft dit weekend de eerste asperges van de koude grond gestoken. Jan en zijn vrouw Carmen wonnen voor de vierde keer de wedstrijd van het Brabants Asperge Genootschap. Daarmee is ook het aspergeseizoen officieel begonnen.
Horecavrouw Hanneke De Marco (50) na lang ziekbed overledenHanneke de Marco, gastvrouw en eigenaar van restaurant Amici d’Italia in Oss, is maandag op vijftigjarige leeftijd overleden. Ze raakte in 2020 door het coronavirus in coma en lag wekenlang in het ziekenhuis. Daarna volgde een lang ziekbed omdat ze een spierziekte kreeg.