Op 27 februari 2020 werd in Brabant de eerste coronabesmetting vastgesteld in Nederland. Sindsdien beheerst de coronacrisis ons leven. In dit dossier verzamelen we alle verhalen voor je.

Artikelen over Corona in Brabant

Niet iedereen maakt zich druk over kans op besmetting in de horeca: 'Ik hou me toch aan de regels?'

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, waren maandag de ogen op Bergen op Zoom gericht. De burgemeester wil extra controleren op naleving van de strengere horecamaatregelen. Hoewel het maandagmiddag rustig was op de terrassen, ligt dat waarschijnlijk meer aan de hitte dan aan het feit dat mensen zich zorgen maken. "Ik kom net van het terras. Ik hou me aan de regels. Dus dan hoef ik toch niet bang te zijn."

Lege terrassen in Bergen op Zoom.

Belgen even niet welkom in Bergen op Zoom, donderdag uitsluitsel over mogelijke mondkapjesplicht

Belgen zijn de komende tijd even niet welkom in Bergen op Zoom. Dat zegt burgemeester Frank Petter tijdens een extra persconferentie over het toegenomen aantal besmettingen in zijn gemeente. "Normaal gesproken komen Belgen graag naar Bergen op Zoom, en we zien ze ook graag komen. Maar nu liever op een later moment." De zuiderburen moeten wat de burgemeester betreft dus even thuisblijven. "Tegen de Belgen zou ik zeggen, u bent meer dan welkom, maar nu even niet."

De corona-teststraat in Bergen op Zoom. (Fotograaf: BeeldWerkt)

Horeca Bergen op Zoom blij met strengere controles: 'Maatregelen waren verslapt'

De horeca in Bergen op Zoom is blij met de strengere controles op het naleven van de coronaregels. Dat zegt Harold van der Meer namens de Bergse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland “We zijn natuurlijk nooit blij met extra maatregelen, maar we zijn wel blij omdat de burgemeester niet alleen naar de horeca kijkt, maar ook naar supermarkten en naar jongeren. Uit de cijfers blijkt namelijk dat de besmettingen niet uit de horeca komen.”

Terras Bergen op Zoom

Uitputting bij GGD door corona: ‘Teams niet ingericht op lange en grote inzet’

GGD-teams die zich bezighouden met de bestrijding van infectieziekten zijn niet ingericht op grootschalig optreden zoals tijdens de coronacrisis. Bezuinigingen op de GGD hebben volgens crisiscoördinator Thérèse Claassen bij de GGD’s Hart voor Brabant en West-Brabant hun weerslag op de slagvaardigheid. “De teams opereren normaal als een soort waakvlam op minimumniveau. Dan is er geen probleem, maar als er zoals nu langdurig moet worden opgeschaald, wordt het ingewikkeld.”

De GGD voert coronatests uit (archieffoto: Omroep Brabant).