.

Artikelen over Sinterklaas

Sinterklaasintocht Den Bosch was er een met twee gezichten [FOTOSERIE]

De sinterklaasintocht in Den Bosch was er dit jaar een met vele gezichten. Blije snoetjes van kinderen die niet konden wachten tot hun bebaarde held hun stad bezocht. Maar ook boze gezichten van zowel voor- als tegenstanders van zwarte piet. Naast pepernoten regende het zondag ook verwensingen over en weer. En om die contrasten enigszins in goede banen te leiden, was een enorme politiemacht op de been. Bekijk de fotoserie hieronder.

Kinderfeestje? (Foto: Bart Meesters)

'Dit stemt mij heel droevig', sinterklaasintocht Den Bosch houdt gemoederen op social media bezig

Kinderen met pietenmutsjes op het hoofd, die vrolijke sinterklaasliedjes zingen. Volwassenen die de kinderen overschreeuwen met anti-zwarte pietenleuzen. Andere volwassenen, pro-pieten, die dat weer proberen te overstemmen door hun motoren te laten ronken. En overal op straat politie. Zo ziet de Bossche sinterklaasintocht in 2019 eruit. Social mediagebruikers zijn verontwaardigd, of zelfs verdrietig. "Dit stemt mij heel droevig."

Sinterklaasintocht met demonstraties en politiemacht in Den Bosch: 'Ongelofelijk'

Na de vele sinterklaasintochten van zaterdag, is het zondag onder meer de beurt aan Den Bosch om de goedheiligman te ontvangen. Actiegroep 'Den Bosch Kan Het' grijpt de gelegenheid aan om te demonstreren tegen de figuur zwarte piet. De harde kern van FC Den Bosch heeft haar 'leden' opgeroepen om juist de voorstanders van zwarte piet massaal te komen steunen. Ook zijn al aanhangers van Pegida, fervent voorstanders van zwarte piet, gesignaleerd.

De harten van een gezin kloppen vol verwachting. (foto: Collin Beijk)

Hoe de sinterklaasintocht in Eindhoven dit jaar wél weer een (bijna) onverstoord kinderfeest werd

De sinterklaasintocht in Eindhoven is zaterdag rustig verlopen. Rellen waren er niet, blije kinderen des te meer. In de aanloop naar de intocht werden verschillende demonstraties aangekondigd van voor- en tegenstanders van zwarte piet. Die gingen, op eentje ver buiten het centrum na, uiteindelijk toch niet door. Het werd een zaterdagmiddag die draaide om puur kindergeluk. Op twee aanhoudingen na, zo laat de politie weten.

Wachten op Sinterklaas. (foto: Omroep Brabant)

Hij komt, hij komt... maar komen er ook demonstranten in Eindhoven?

Sinterklaas maakt zich op voor een drukke dag. Niet alleen laat de goedheiligman zijn bebaarde gezicht zaterdag zien bij de landelijke intocht, ook in Eindhoven wordt hij rond het middaguur feestelijk onthaald. Vol verwachting klopten de afgelopen dagen dan ook de kinderhartjes in de stad. Maar spanning was er ook bij de minder gelovigen, want het leek een bonte verzameling van demonstranten te worden. Onder meer Pegida en Kick Out Zwarte Piet zouden van zich laten horen. Maar de afgelopen dagen trokken zij beiden hun pepernoot weer in.

Vrolijke boel bij de aankomst van Sinterklaas (foto: Karin Kamp)

Met de (klein)kinderen naar de intocht van de Sint? 'Als er gedemonstreerd wordt, is de fun weg'

Voor- en tegenstanders van zwarte piet willen zaterdag bij de intocht in Eindhoven weer van zich laten horen. Vorig jaar gebeurde dat ook. Toen liep de intocht van de goedheiligman compleet uit de hand door rellen tussen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en voorstanders van die traditie. Eindhovenaren zijn het gedoe vooral helemaal beu: "Het is voor de kinderen toch? Als er allemaal geschreeuwd en gedemonstreerd wordt, dan is de fun weg."

Drukte bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven (foto: Karin Kamp)